Σαφάρι ελέγχων για IRIS, POS και «έξυπνες» ταμειακές μηχανές

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν έχουν προσαρμοστεί με τους νέους κανονισμούς για τις συναλλαγές
20:36 - 5 Σεπτέμβριος 2024

Σχέδιο σαρωτικών ελέγχων για IRIS, POS και «έξυπνες» ταμειακές μηχανές θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν προσαρμοστεί με τους νέους κανονισμούς για τις συναλλαγές στην αγορά. Οι έλεγχοι θα καλύψουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, με έμφαση σε αυτές που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών με POS, την επέκταση των τερματικών μηχανημάτων στους τελευταίους 35 κλάδους, τις νέου τύπου ταμειακές μηχανές στον χώρο της εστίασης, αλλά και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Έτσι, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ταμειακών και POS ή δουλεύουν με πειρατικά λογισμικά εκδίδοντας μαϊμού αποδείξεις, που δεν εμφανίζονται στο myDATA, αποκρύπτοντας με αυτό το τέχνασμα τον πραγματικό τζίρο από την εφορία.

Στην ΑΑΔΕ έχουν ήδη καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων όπου η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με τις άλλες συναφείς δραστηριότητες ήταν αρκετά περιορισμένη με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Υπό αυτό το πρίσμα θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστημα e-send της Ανεξάρτητης Αρχής για να διαπιστωθεί αν εκδίδουν και αποστέλλουν κανονικά τις αποδείξεις αλλά και στοιχεία πωλήσεων με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις λαϊκές αγορές και στα ταξί, καθώς από τον Ιούλιο υπάρχει η υποχρέωση για πληρωμή με κάρτα, ανεξαρτήτως αν οι επαγγελματίες που αντιστέκονται και δεν εφαρμόζουν τους νέους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας είναι ακόμη πολλοί.

Μαζί με αυτούς θα στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό ή δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, καθώς η ημερομηνία ενεργοποίησης έχει παρέλθει με αποτέλεσμα όσοι έχουν αδιαφορήσει να αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό λογαριασμό τους.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις της εστίασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν συμμορφωθεί όλες, αντικαθιστώντας τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές με νέους «έξυπνους» μηχανισμούς, που βάζουν φρένο στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που το τρέχον έτος (χρήση 2023) εμφάνισαν αρνητικό μεικτό κέρδος ή είχαν μεγάλες διακυμάνσεις στο μεικτό κέρδος στην πάροδο των ετών, συνεχόμενες ζημίες αλλά και περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρατευθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.

Στο μεταξύ βαριά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως δύο χρόνια θα επιβάλλονται στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα:

– 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας.

– 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ από λογισμικό εφαρμογών, για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας ΦΗΜ οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας ΦΗΜ.

– Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.