Στο 1,4 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Σεπτέμβριο

19:42 - 4 Σεπτέμβριος 2024

Πρόσθετη ελάφρυνση 4 έως 7 ευρώ σε εκατομμύρια νοικοκυριά έρχεται να δώσει και τον Σεπτέμβριο η νέα κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιδότηση για αυτό τον μήνα καθορίστηκε στο 1,4 λεπτό ανά κιλοβατώρα (από 1,6 λεπτά τον Αύγουστο) και δεδομένου ότι θα αφαιρεθεί από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, που ανακοίνωσαν οι μεγάλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειώσει την τελική τιμή για τους καταναλωτές από τα 16 στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο δηλαδή ήταν και τον μήνα Αύγουστο.

Χοντρικά, ένα νοικοκυριό που θα καταναλώσει περί τις 300 κιλοβατώρες, τον Σεπτέμβριο, θα χρεωθεί με 43,5 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται το μηνιαίο πάγιο των 4-5 ευρώ, οι φόροι και οι άλλες επιβαρύνσεις που διπλασιάζουν τον λογαριασμό), ενώ όσοι φτάσουν στο πλαφόν των 500 κιλοβατώρων θα χρεωθούν αντίστοιχα περίπου 72,5 ευρώ για όλο τον μήνα. Οι τιμές αυτές αφορούν ωστόσο τις 4-5 μεγάλες εταιρείες-προμηθευτές ρεύματος, οι οποίες συγκράτησαν ή και μείωσαν τις τιμές τους (π.χ. η ΔΕΗ έκανε επιπλέον έκπτωση 2,8% και οι Metlen, ΗΡΩΝ κ.ά. έδωσαν τιμές κοντά στα 15,9 λεπτά), και όχι τους μικρούς παίκτες που έχουν τεθεί εκτός ανταγωνισμού, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους ρεύμα αλλά στην ουσία αγοράζουν από τη χονδρεμπορική αγορά, που έχει κυριολεκτικά αρχίζει να ξεφεύγει με τις τιμές μέσα στην ημέρα να προσεγγίζουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ/μεγαβατώρα!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διαχώρισε, πάντως, χθες τις τιμές της λιανικής, στις οποίες η κυβέρνηση θα δώσει επιδότηση αντίστοιχη με τα επίπεδα Αυγούστου, από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές τιμές. Οι τελευταίες έχουν απογειωθεί λόγω των αναγκών ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας, καθώς και της λειψυδρίας που έχει επιφέρει μείωση σχεδόν κατά 30% στα αποθέματα νερού στα φτηνά υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ.

Το ερώτημα, είπε, που θα μας απασχολήσει είναι αν θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο η κρίση που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία οδηγεί ένα ράλι τιμών με επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία παραπέμπει σε περιφερειακή κρίση, θα πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει με εργαλεία στήριξης, αν και, όπως επισήμανε, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση.