Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση επιπλέον ποσού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να ανάψει εντός της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την τέταρτη δόση που λαμβάνει η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με την εκταμίευση της οποίας το συνολικό πακέτο επιχορηγήσεων και δανείων θα ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα. Με τη νέα έγκριση ολοκληρώνεται το τέταρτο αίτημα πληρωμής της χώρας, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων προς τη χώρα.
Επιχορηγήσεις και δάνεια ξεπέρασαν πλέον το 50%, ποσοστό που κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 33%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων και την πρόοδο των προγραμμάτων, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις, που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επόμενος σταθμός ο Οκτώβριος και η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Η 5η δόση είναι συνδεδεμένη με 29 ορόσημα και μέσα στον κατάλογο με τα έργα που θα πρέπει να παραδοθούν βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με μέτρα για την καταπολέμησης της διαφθοράς, η επιτάχυνση των επιστροφών από ΦΠA, η επαγγελματοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, η σύσταση νέας ρυθμιστικής Αρχής για λύματα και ύδατα, η ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών, η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου (στόχος η κτηματογράφηση κατά 85%) και άλλα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, με την έννοια της εισροής κεφαλαίων στη χώρα, διαμορφώνεται σε 42% για τις επιχορηγήσεις και 41% για τα δάνεια, ωστόσο η πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων είναι προβληματική, καθώς τα κονδύλια μπλοκάρονται από τις δυσλειτουργίες της γραφειοκρατίας και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να φθάσουν στις επιχειρήσεις.