Μόνο ένας στους πέντε κέρδισε στις εκπτώσεις

Απογοητευμένο από τον θερινό τζίρο (χαμηλότερος ή αμετάβλητος) το 78,5% των εμπόρων της Αττικής
20:29 - 30 Αύγουστος 2024

Δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το «ταμείο» των φετινών θερινών εκπτώσεων οι έμποροι της Αττικής, αφού μόλις ο ένας στους πέντε δηλώνει σε σχετική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το περσινό καλοκαίρι.

Έπειτα από σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας και των περιφερειακών αγορών που πραγματοποιήθηκε κατά την εκπτωτική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σε εμπορικές περιοχές εντός αλλά και εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, υψηλότερο τζίρο δήλωσε το 21%, ίδιο τζίρο δήλωσε το 19,8% και χαμηλότερο τζίρο δήλωσε το 58,7%.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Παράλληλα, η αισιοδοξία των εμπόρων και για το μέλλον δεν φαίνεται να είναι στα πάνω της, καθώς οι προσδοκίες για την πορεία των πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο αποτυπώνονται ως εξής: 32,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αυξηθούν, 32,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα παραμείνουν σταθερές, 21,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα μειωθούν, ενώ 13,7% των ερωτηθέντων δεν έκανε κάποια εκτίμηση («δεν ξέρω/δεν απαντώ»).

Η ηλεκτρονική διασύνδεση με τις υπηρεσίες του Δημοσίου αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας, όπου 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η λειτουργία της επιχείρησής τους επηρεάστηκε ελάχιστα έως καθόλου, 6,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η λειτουργία της επιχείρησής τους επηρεάστηκε θετικά σε μικρό βαθμό, 3,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η λειτουργία της επιχείρησής τους επηρεάστηκε θετικά σε σημαντικό βαθμό, 6,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η λειτουργία της επιχείρησής τους επηρεάστηκε αρνητικά σε μικρό βαθμό και 4,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η λειτουργία της επιχείρησής τους επηρεάστηκε αρνητικά σε σημαντικό βαθμό (1,5% δεν απάντησε).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στην ερώτηση που αφορά τον παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά αυτή τη στιγμή τη λειτουργία των επιχειρήσεων, το στίγμα είναι ξεκάθαρο: το 40% δείχνει ως μεγαλύτερο πρόβλημα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ, κυρίως λόγω προβλημάτων στη σύνδεση με το ίντερνετ. Το 26% δείχνει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αναφερόμενο στην αύξηση του κόστους δανεισμού και την ανεξέλεγκτη χρέωση προμηθειών στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών (POS, επιταγές, εμβάσματα και λοιπά). Τέλος, η φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών είναι μεγάλο πρόβλημα για το 16,8% των ερωτηθέντων.