Στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης ξαναμπαίνει τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα, με κρίσιμο ραντεβού αυτό με τη Moody΄s, στις 13 του μηνός, η οποία δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Ο αμερικανικός οίκος είχε διατηρήσει, στις 15 Μαρτίου 2024, αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας στο «Ba1», με σταθερές προοπτικές. Η αξιολόγησή της βασιζόταν κυρίως στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης που θα απαιτήσει χρόνο και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν με έμφαση στο δικαστικό σύστημα.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο, η Moody’s αναβάθμισε και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως προάγγελος για επερχόμενη αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας στο σκαλί που απομένει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι «μικροί»
Πριν από το ραντεβού της 13ης Σεπτεμβρίου με τη Moody΄s, η ελληνική οικονομία θα «συναντηθεί» ξανά με τον καναδικό οίκο DBRS, στις 6 Σεπτεμβρίου. Η DBRS είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και τη διατήρησε αμετάβλητη στην αξιολόγησή του στις 8 Μαρτίου 2024.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος οίκος που είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, στις 3 Αυγούστου του 2023, ήταν η Scope. Ο γερμανικός οίκος, που προστέθηκε από την ΕΚΤ στο κλαμπ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης στο τέλος του 2023, άνοιξε τον κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2024 στις 26 Ιανουαρίου. Στις 12 Ιουλίου διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα αναβαθμίζοντας το outlook, αλλά αναθεωρώντας πτωτικά την ανάπτυξη. Η επόμενη αξιολόγηση της Scope έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.
Standard & Poor’s
Μετά τις δύο αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s τον Σεπτέμβριο, η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου θα είναι αυτή της Standard & Poor’s, τις 18 Οκτωβρίου. Η S&P, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 20 Οκτωβρίου 2023, ως ο τρίτος διεθνής οίκος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, είχε βάλει ουσιαστικά τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό αξιόχρεο. Ο αμερικανικός οίκος επαναβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα, με θετικό outlook, στις 19 Απριλίου 2024.
Μετά την S&P, ακολούθησε με την απονομή του investment grade στην Ελλάδα η Fitch (1/12/23). O αμερικανικός οίκος διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της 31ης Μαΐου 2024 και θα επιστρέψει με νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου.
Εισροές
Ήδη, οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία έχουν φέρει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι εισροές αυτές πραγματοποιήθηκαν από το δ΄ τρίμηνο του 2022 έως το γ΄ τρίμηνο του 2023, όποτε η αξία των ελληνικών αξιογράφων στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος σε μελέτη για τις επιπτώσεις της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όπως αναφέρεται, αν απομονωθεί η επίδραση της αύξησης των τιμών των μετοχών και των ομολόγων την περίοδο δ΄ τρίμηνο 2022 – γ΄ τρίμηνο 2023, η αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ αφορούν θέσεις σε μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ θέσεις σε ομόλογα.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η μεταβολή των προοπτικών της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από τον οίκο Standard and Poor’s τον Απρίλιο του 2023 οδήγησε σε σημαντική αύξηση των θέσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία ξεπέρασε τις εξελίξεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι οδήγησε σε μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που αντιστοιχεί σε περίπου 80% της πτώσης των διαφορών αποδόσεών τους έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.