Με βασικό κριτήριο το κόστος θα γίνονται πλέον οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, καθώς έχουν φτάσει να στοιχίζουν πανάκριβα (έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης, εκτός έδρας) σε σχέση με τα έσοδα που βεβαιώνονται για το κράτος.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Το στίγμα δίνει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθιερώνονται νέοι πιο αυστηροί ελεγκτικοί στόχοι, ενώ θεσπίζονται συγκεκριμένοι δείκτες αποτελεσματικότητας προκειμένου το κόστος διεξαγωγής να καλύπτεται τουλάχιστον κατά πέντε φορές, καθώς ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει συνολικά 170.385 ελέγχους προκειμένου να πιαστεί ο πήχυς του προϋπολογισμού στα έσοδα, που έχει ανέβει στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις νέες οδηγίες Πιτσιλή, οι υπηρεσίες καλούνται:
* Να επιτυγχάνουν στο 100% τους στόχους εσόδων που τους τίθενται ανά έτος.
* Να αυξάνουν κάθε χρόνο τα συνολικά έσοδα της ΑΑΔΕ, όχι μόνον αναλογικά με βάση την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ αλλά όλο και περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ.
* Οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύπτουν το κόστος ελέγχου τουλάχιστον κατά πέντε φορές. Στο κόστος ελέγχου θα περιλαμβάνεται τόσο το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων όσο και οι λοιπές δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων (παραδείγματος χάρη καύσιμα για μετακινήσεις, έξοδα διανυκτέρευσης εκτός έδρας και λοιπά).
* Να κάνουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον το 85% όλων των πληρωμών για φόρο εισοδήματος (ΦΠ και ΝΠ), ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ (βάσει δηλώσεων).
* Να αυξάνουν κάθε χρόνο το ποσοστό εισπράξεων έναντι των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία για την άντληση 2,8 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές των 115 δισ. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ από τις νέες που ανέρχονται σε 3,433 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο και προήλθαν από 4.253.031 οφειλέτες.
* Να αυξάνουν κάθε χρόνο το ποσοστό των ελεγκτών βεβαίωσης ως προς το συνολικό προσωπικό της φορολογικής διοίκησης.
«ΚΕΝΟ» ΦΠΑ
Ειδική αναφορά γίνεται στον ΦΠΑ, όπου το αποκαλούμενο «κενό» (δηλαδή των δυνητικών εσόδων που χάνει ο προϋπολογισμός λόγω φοροδιαφυγής αλλά και πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος) θα πρέπει να περιοριστεί στην τετραετία κοντά στο 5%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από περίπου 10% που βρίσκεται τώρα, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται η «σταδιακή κατ’ έτος αύξηση της εισπραξιμότητας από ελέγχους, σε σχέση με τα ποσά που βεβαιώθηκαν (καταλογίστηκαν) από αυτούς, ώστε να μη μένουν τα έσοδα “στα χαρτιά”».
ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Την ίδια στιγμή καθιερώνεται και ετήσια έρευνα ικανοποίησης συναλλασσομένων. Στόχος είναι, με βάση την έρευνα αυτή, να βελτιώνεται κάθε χρόνο ο βαθμός ικανοποίησης των συναλλασσομένων με την ΑΑΔΕ. Αφετηρία της έρευνας θα αποτελέσει το 2024. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ορίζονται και οι απαιτήσεις για βελτίωση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης ως εξής:
* Τουλάχιστον το 95% των αιτημάτων επιστροφής φόρων να διεκπεραιώνεται και να ικανοποιείται αυτοματοποιημένα.
* Άνω του 70% των διασαφήσεων στις εισαγωγές και εξαγωγές να εκκαθαρίζεται μέσα σε μία ώρα.
* Να μειώνεται όλο και περισσότερο, χρόνο με τον χρόνο, το «στοκ» των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
* Σταδιακή αύξηση 1% ετησίως των εκδοθέντων Δελτίων Χημικής Ανάλυσης εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
* Το ποσοστό εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%.