Αναθεωρείται αλλά και διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις λίστες αναμονής για τον επανέλεγχο αναπηρίας που κάνουν τα ΚΕΠΑ. Όπως προβλέπει η νέα ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, και Εθνικής Οικονομίας, Αθανάσιο Πετραλιά, «περισσότεροι πολίτες θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για την πιστοποίησή της», όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, με αποτέλεσμα αφενός την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου τη μείωση του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ. «Σταθερός στόχος παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η αύξηση στην ταχύτητα έκδοσης πιστοποιήσεων και η αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των ανάπηρων συμπολιτών μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, επισήμανε πως «η αναθεώρηση του πίνακα των παθήσεων είναι μια δυναμική και διαρκής διαδικασία την οποία έχουμε θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής», προσθέτοντας πως «στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθούμε σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην απλοποίηση και την επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας».
Με τον αναθεωρημένο πίνακα μπαίνει τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης από τους συμπολίτες που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπλέον, θα μειωθεί το διοικητικό βάρος για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μιας και δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών.
Στις αιματολογικές παθήσεις περιλαμβάνονται θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια, πολλαπλούν μυέλωμα κ.ά. Στην κατηγορία πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια περιλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες των ομάδων.
Στα λοιμώδη νοσήματα, το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Στις παθήσεις αδένων περιλαμβάνονται όλοι οι όγκοι, ο θυροειδικός εξόφθαλμος κ.λπ. Στα αναπνευστικά περιλαμβάνεται -μεταξύ των άλλων- η ΧΑΠ 2ου βαθμού, η μεταμόσχευση πνεύμονα κ.λπ. Επίσης, σχεδόν όλες οι καρδιακές παθήσεις, οι ψυχιατρικές διαταραχές κ.ά.