Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» σήμερα σε ειδική σύσκεψη, όπου θα συνεκτιμηθούν τα προβλήματα με τα ελλιπή στοιχεία και την καθυστερημένη ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών από τους φορείς, σε συνδυασμό με τον αριθμό των υπόχρεων που δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί.
Πλάνο εισπράξεων
Η προθεσμία εκπνέει κανονικά την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αλλά η αργή ροή στον αριθμό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και πρόστιμα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς στο υπουργείο αποκλείουν παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που ζητούν λογιστές-φοροτεχνικοί, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ανατροπές στο μηνιαίο πλάνο των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, όπως έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο: «Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να παρατείνουμε κατά έναν μήνα τις φορολογικές δηλώσεις είναι δημοσιονομικός, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα άνοιγε μία τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τον φόρο εισοδήματος μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορούσε να καλύψει το Γενικό Λογιστήριο». Συνεπώς, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση της καταληκτικής ημερομηνίας έως το τέλος Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.614.779 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.600.000, πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται κοντά στο 1.000.000 δηλώσεις, και συνεπώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την ερχόμενη Παρασκευή θα έπρεπε ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000.
Με βάση τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση ο φορο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:
– Για το 33,25% των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.866.914 προκύπτει καταβολή έξτρα φόρου συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ ή 1.663 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε φορολογούμενο.
– Για το 20,06% ή για 1.126.324 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό, με το συνολικό ύψος του φόρου να ανέρχεται σε 367.017.000 ευρώ και η κατά κεφαλήν επιστροφή διαμορφώνεται στα 326 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για το 88,68% των φορολογουμένων έχει γίνει επιστροφή των ποσών ή συμψηφισμός με άλλες οφειλές στην εφορία. Ειδικότερα, άμεση επιστροφή έχει λάβει το 62,85% με πίστωση ποσού ύψους 150.251.000 ευρώ, για το 24,24% έχουν διενεργηθεί κεντρικοί συμψηφισμοί ύψους 65.600.000 ευρώ, ενώ για το 1,59% έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές ή συμψηφισμοί 11.300.000 ευρώ από τις ΔΟΥ.
– Για το 46,69% ή για 2.621.540 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Σταθερές ημερομηνίες
Στο μεταξύ, ο σχεδιασμός από το 2025 προβλέπει σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης για την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, και δη από 1ης Μαρτίου έως 30 Ιουνίου, και την επιβολή κυρώσεων σε φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις που αναρτούν καθυστερημένα τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών, αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η όλη διαδικασία.