Ο Μπάμπης Βωβός, ο πασίγνωστος επιχειρηματίας που έμεινε στην ιστορία των κατασκευών ως ο «βασιλιάς της Κηφισίας», κεντρική λεωφόρο στην οποία κυριάρχησαν επί χρόνια τα ακίνητά του από γυαλί, ατσάλι και τσιμέντο, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 13 Ιουλίου σε ηλικία 91 ετών. Επί σχεδόν πέντε δεκαετίες, ο κατασκευαστής, που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1974-1975, έγραψε τη δική του, επιτυχημένη αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών, η οποία τερματίστηκε με πάταγο, λίγο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Ποιος ήταν
Γεννημένος στα Φιλιατρά το 1933, ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας, η οποία ήθελε να τον κάνει χωροφύλακα, αλλά εκείνος, σπουδάζοντας στο Πολυτεχνείο, κατάφερε για πολλά χρόνια της ζωής του να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία και να ζήσει μέσα στον πλούτο και τη χλιδή, πριν τα γυάλινα κτίρια που κατασκεύαζε μετατραπούν ξανά σε κόκκους άμμου. Το όνειρό του -ήδη πριν από την περίοδο της Μεταπολίτευσης- ήταν να μετατρέψει τη λεωφόρο Κηφισίας σε Μανχάταν. Λίγα χρόνια πριν είχε γνωρίσει δύο σημαντικούς εργολάβους, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Παναγιώτη Φαμέλη. Την περίοδο της χούντας, οι τρεις συνεργάτες έχτισαν το τότε υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη γωνία Αλεξάνδρας και Τρικούπη.
Η άνοδος
Μετά τη διάλυση της συνεργασίας τους, ο Μπάμπης Βωβός το 1977 «σήκωσε» τον πρώτο αμερικανικής αισθητικής ουρανοξύστη των βορείων προαστίων, το περίφημο «Atrina Center». Ακολουθούν τα εμπορικά συγκροτήματά του «Agora», «Polis» και «Monumental Plaza». Γυάλινοι όγκοι που συγκέντρωσαν διθυραμβικές κριτικές για την μοντέρνα αρχιτεκτονική ματιά τους, αλλά και αρνητικά σχόλια ως «αλλότρια παρέμβαση» στο τοπίο της πρωτεύουσας. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως τη δεκαετία του ’90 η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, του επέτρεψε να χτίσει την αυτοκρατορία του. Το 1999 μπαίνει στο Χρηματιστήριο, ο πλούτος της οικογένειας Βωβού πολλαπλασιάζεται, ενώ σταδιακά αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο το ένα από τα τρία παιδιά του που απέκτησε με τη σύζυγό του, Μαίρη, ο Άρης (Νάταλι και Άντα, οι δύο κόρες του).
Η κρίση των ακινήτων βρήκε την εταιρεία του με υψηλό δανεισμό άνω των 120.000.000 ευρώ, στον οποίο είχε εκτεθεί με σκοπό να κατασκευάσει το mall στον Βοτανικό, οδηγώντας τον στον επιχειρηματικό γκρεμό, με αποκορύφωμα την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε το 2012. Ήδη από το 2008 είχε βάλει μπροστά το μεγάλο project της Διπλής Ανάπλασης: Ο Βωβός θα έδινε οικόπεδο στον Βοτανικό για να κατασκευάσει το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, που θα έφευγε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ θα παρέχονταν στον όμιλο υψηλότεροι συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί να γίνει δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η πτώση
Από το απόγειο της οικονομικής του καριέρας, όταν το 2006 η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού «Διεθνής Τεχνική» ξεπερνούσε το 1,6 δισ. ευρώ, έφτασε στα τέλη του 2011 να έχει δημιουργήσει συνολικά χρέη άνω των 870.000.000 ευρώ, να χρεοκοπήσει και έναν χρόνο αργότερα, το 2012, να συλληφθεί προσωρινά για οφειλές 1.010.000 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο. Πλήρωσε τότε την εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος. Η ζημιά, ωστόσο, που είχαν υποστεί οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν μη αναστρέψιμη, ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένας χρονοβόρος και επίπονος κύκλος πλειστηριασμών της περιουσίας του. Το σκηνικό της σύλληψης επαναλήφθηκε και το 2020, όταν ο Βωβός καταδικάστηκε για δύο διαφορετικές κατηγορίες φοροδιαφυγής. Οδηγήθηκε λόγω ηλικίας στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, εξαγόρασε την ποινή του και αποφυλακίστηκε, αποσυρόμενος έκτοτε από τα φώτα της δημοσιότητας και ενώ η υγεία του πια είχε επιβαρυνθεί σημαντικά.