«Βέλτιστη λύση» για 5+1 λόγους η συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας

Η «ΣΥΡΙΖΑ Bank» μεταμορφώνεται στον πέμπτο τραπεζικό πόλο
19:20 - 22 Ιουλίου 2024

Ως τη βέλτιστη λύση που μπορούσε να βρεθεί, αφενός για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της Attica Bank, αφετέρου για να τεθούν οι βάσεις δημιουργίας της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία εξυγίανσης και συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και την ισχυρή ιδιωτική συμμετοχή της Thrivest των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, μαζί με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός χθες, και ενώ η σχετική συμφωνία έχει ήδη πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, είναι ότι «τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις, προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στη μία εξ αυτών. Ακόμα, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, που την περίοδο της διακυβέρνησής του πέταξε δύο φορές στα βράχια την Attica Bank και «έκαψε» εκατομμύρια ευρώ δημόσιων κεφαλαίων για να τη μετατρέψει σε «Syriza Bank» και να χρηματοδοτήσει μέσα ενημέρωσης του κόμματος ή να ευνοήσει φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, επανέλαβε χθες την κριτική του ότι «οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263.000.000 ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας».

Ανατρέχοντας στο νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου, το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό από όσα -ένεκα αντιπολιτευτικής ένδειας, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Διασώζονται πάνω από 1,6 δισ. ευρώ μη εγγυημένων καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
  2. Αν δεν προχωρούσε η εξυγίανση, θα εξαντλούνταν το αποθεματικό του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.
  3. Θα έπρεπε οι μεγάλες τράπεζες να βάλουν τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ για να μείνει όρθια η Τράπεζα Αττικής.
  4. Θα προέκυπτε νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
  5. Σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, το Δημόσιο θα έχανε όλα τα κεφάλαια που έχει επενδύσει.
  6. Για το επενδυτικό και συνολικά το τραπεζικό κλίμα θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη, καθώς θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, σε μια περίοδο που συνολικά εξυγιαίνεται, αναβαθμίζεται και προσελκύει καταθετικά και επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το νομοσχέδιο αποβλέπει στη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), στην οποία το Δημόσιο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά. Η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των δύο ανωτέρω τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».