Οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου για όλους τους καταναλωτές που «καίνε» έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα στα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα δώσει η κυβέρνηση, φορολογώντας εκτάκτως τα «ουρανοκατέβατα» έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε να κρατήσει το κόστος της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά κοντά στα σημερινά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση κάτω από τα υψηλά του περασμένου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
Τι προβλέπεται
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αποκαλύπτοντας ότι το ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ, οι περίπου 7.000.000 καταναλωτές των κυμαινόμενων τιμολογίων θα εξοικονομήσουν τον επόμενο μήνα περί τα 6-7 ευρώ, όσο δηλαδή πάνω κάτω αναμένεται ότι θα είναι οι αυξήσεις τις οποίες αναμένεται ότι θα περάσουν στους πελάτες τους οι εταιρείες προμήθειας μετά την εκτίναξη της μέσης χονδρεμπορικής τιμής κατά 35% (από τα 98 στα 137 ευρώ) από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα. Οι κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου θα επιδοτηθούν περισσότερο.
Πλέον με τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από τη μια και την επιδότηση των οικιακών καταναλωτών από την άλλη (εξαιρούνται οι επιχειρήσεις), οι πάροχοι αναμένεται ότι θα αποσύρουν τον ερχόμενο μήνα τις μεγάλες εκπτώσεις που έδιναν μέχρι και τον Ιούλιο (στην περίπτωση της ΔΕΗ ξεπερνούσαν το 30%-40%) και θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων της χονδρεμπορικής στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα τον ερχόμενο μήνα να δούμε σε κάποιες περιπτώσεις «καθαρές τιμές» κοντά ή και πάνω από τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα, οι οποίες θα μειωθούν λόγω των επιδοτήσεων από τα έκτατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Παρότι αναλυτικές ανακοινώσεις δεν έγιναν, εκτιμάται ότι οι επιδοτήσεις θα δίνονται αν η λιανική τιμή ξεπεράσει τα σημερινά επίπεδα των 13,5-15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το «πεντάευρο» της επιδότησης ακούγεται -και είναι πράγματι- πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τον θόρυβο που έχει προκληθεί, πλην όμως πρέπει να συνεκτιμήσει κανείς ότι επί τρεις συνεχόμενους μήνες εκατομμύρια καταναλωτές που καίνε κατά μέσο όρο 300-500 κιλοβατώρες επιβαρύνονται με 5-6 ευρώ σε κάθε νέο λογαριασμό, λόγω του υπερδιπλασιασμού της χονδρικής τιμής από τα 60 στα 100 και τώρα στα 130 ευρώ, με αποτέλεσμα ένα τυπικό μηνιαίο «μπιλιετάκι» να έχει αυξηθεί από τα 30-35 ευρώ στα 50-70 ευρώ σωρευτικά ανάλογα με την κατανάλωση.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εκ νέου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου έκτακτο τέλος στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας που απολαμβάνουν «ουρανοκατέβατα κέρδη», λόγω της συγκυρίας, καθώς οι ζητούμενες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ξεκινούν από τα 30-40 ευρώ η μεγαβατώρα και κορυφώνονται πάνω από τα 700 ευρώ το βράδυ (!), αποκαλύπτει τον προβληματισμό για έναν νέο κύκλο διαρκώς αυξανόμενων επιβαρύνσεων των πολιτών, με ορίζοντα τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, που τελικά θα μπορούσε να προκαλέσει, εκτός από τη συγκυριακή οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, επιπρόσθετο πολιτικό κόστος ακριβώς την περίοδο που το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των μεγάλων ανατιμήσεων στα τρόφιμα δείχνει σταδιακά να υποχωρεί.
«Oυρανοκατέβατα» κέρδη
«Αυτά τα ουρανοκατέβατα κέρδη δεν μπορεί να τα αφήσουμε να πλήξουν τους καταναλωτές», είπαν ο κ. Σκυλακάκης και η κυρία Σδούκου ανακοινώνοντας τρεις παρεμβάσεις:
- Έκτακτη εισφορά τους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο, μέσω τέλους ανά θερμική μεγαβατώρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε παραγωγό και θα ενισχύει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το ύψος του τέλους θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.
- Επιδότηση των καταναλωτών κυμαινόμενων τιμολογίων για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως.
3. Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί μελλοντικά να παρέμβει η κυβέρνηση με Έκτακτο Μηχανισμό, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία.