Βήμα στον πολίτη δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς από χθες ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχής (προσβάσιμη μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή) με κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια του προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που εξελίσσεται στο 80% περίπου της επικράτειας. Ειδικότερα, η νέα Πλατφόρμα Συμμετοχής (http://polsxedia.ypen.gov.gr/), που τη σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και φορείς από όλη τη χώρα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για το χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής τους.
Την παρουσίαση της πλατφόρμας σε 450 μελετητές και αυτοδιοικητικούς -από όλη τη χώρα- πραγματοποίησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο εθνικός συντονιστής Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Γεώργιος Γκανασούλης, και διοικητικά στελέχη του υπουργείου. Σκοπός της λειτουργίας της Πλατφόρμας Συμμετοχής είναι να διασφαλίσει ότι η τοπική γνώση και οι συλλογικές ανάγκες θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν εγκαίρως, συνεισφέροντας έτσι στις μελέτες των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων της εκάστοτε περιοχής. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν:
- Να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους από τα πρώτα μόλις βήματα της μελέτης για την καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων.
- Να ενημερωθούν και να σχολιάσουν τα προτεινόμενα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.
Όλα τα σχόλια που υποβάλλονται από το κοινό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πλατφόρμας Συμμετοχής καταγράφονται και διαβιβάζονται για αξιολόγηση στους ανάδοχους μελετητές. Δεν πρέπει πάντως να συγχέεται με την επίσημη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Για την υλοποίηση του έργου έχουν αξιοποιηθεί πόροι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.