Από τις ΔΕΚΟ στις «μικρές ΔΕΗ» ως μοντέλο για τις προσλήψεις

15:20 - 12 Ιουλίου 2024

«Σπάνε» οι κρατικοί περιορισμοί στις προσλήψεις με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που ανοίγει τον δρόμο για «μεταγραφές» εξειδικευμένων μάνατζερ από την αγορά, οι οποίοι θα αναλάβουν να βρουν λύσεις στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οκτώ εταιρείες, με τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Οι ίδιοι πάντως θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς. Με βάση το στίγμα που εκπέμπει η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο, ο «πήχυς» με τις αμοιβές και τα μπόνους εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 10.000 ευρώ τον μήνα (μεικτές αποδοχές) προκειμένου το κίνητρο για τις «μεταγραφές» να παραμείνει ισχυρό.

Τονίζεται ωστόσο ότι το ύψος της συνολικής αμοιβής διαμορφώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας και ιδίως το μέγεθος, τον κύκλο εργασιών, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, ανταγωνιστικό ή μη, καθώς και τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται σε ομοειδείς εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επίσης, η συνολική αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας δεν θα υπερβαίνει το γενικό ανώτατο όριο αποδοχών διευθυνόντων συμβούλων. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι τετραετής, από τριετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες αλλαγές επέρχονται και στις προσλήψεις προσωπικού, με τις διαδικασίες να γίνονται πιο ευέλικτες και να ολοκληρώνονται μέσα σε 10 ημέρες, με το ΑΣΕΠ να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τη νομιμότητα της προκήρυξης. Οι παρεμβάσεις στο καθεστώς των προσλήψεων και τις αμοιβές των διοικήσεων αγγίζουν οκτώ ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο και οι οποίες είναι: ΟΑΣΑ (με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ), ΕΛΤΑ, Hellexpo ΔΕΘ, ΟΚΑΑ, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και Διώρυγα Κορίνθου.

* Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα ξεκινήσει με τα 300.000.000 ευρώ που θα λάβει από το Υπερταμείο. Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Την εταιρική δομή και οργάνωση έχει αναλάβει η Blackrock. Παράλληλα, καταργούνται διά της απορροφήσεως το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ.