Μόνο στα χαρτιά πλέον το εμπάργκο για το ρωσικό φυσικό αέριο

15:11 - 12 Ιουλίου 2024

Παρελθόν αποτελεί πλέον για τη χώρα μας το «εμπάργκο» στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως και οι φιλόδοξες εξαγγελίες για απεξάρτηση από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης που έπεσαν στο κενό.

Οι εισαγωγές φτηνού ρωσικού αερίου, που είχαν σχεδόν μηδενιστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επανακάμψει δριμύτερες στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream από το Σιδηρόκαστρο, με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Ρωσία να αποτελεί και πάλι πλέον τον υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτή της χώρας, με ποσοστό που ξεπέρασε το 50% και κινήθηκε κοντά στο 60%, αν συνυπολογιστούν και οι εισαγωγές υγροποιημένων ποσοτήτων στους αποθηκευτικούς χώρους της Ρεβυθούσας.

Τα στοιχεία, στα οποία προ ημερών είχε αναφερθεί η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει αναλυτική ενημέρωση από την εταιρεία, από την οποία προκύπτει ότι η απεξάρτηση της Ελλάδας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξελίχθηκε σε φιάσκο ολκής, αφού οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι Ρώσοι, σε συνδυασμό με τις πολύ ακριβότερες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-προμηθευτές, έχουν ως αποτέλεσμα το ρωσικό αέριο να πλημμυρίζει και πάλι τις «διψασμένες» αγορές.

Κι όταν λέμε «διψασμένες», το εννοούμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στην Ελλάδα η κατανάλωση αερίου έκανε άλμα 30% μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα, τόσο από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά 31%, όσο και από τις βιομηχανίες (+141%), αν και σε επίπεδο ποσοτήτων οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 8,14%, σε 30,93 TWh, από 33,67 TWh το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου, μέσω του οποίου εισάγεται φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης (15,7 TWh), που κάλυψε ποσοστό 50,76% επί των εισαγωγών. Σημαντική παρέμεινε η συνεισφορά του Τερματικού Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε το 29,74% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου με 9,2 TWh, ενώ το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, μέσω του αγωγού TAP, κάλυψε το 19,52% με 6,03 TWh.