«Ηλεκτροπληξία» και τον Αύγουστο

Αυξήσεις-φωτιά στις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα - Σκέψεις για νέα έκτακτα μέτρα επιδότησης λογαριασμών
11:49 - 12 Ιουλίου 2024

Νέο «ηλεκτροσόκ» με μεγάλες αυξήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα αναμένεται να προκαλέσει σε εκατομμύρια καταναλωτές η επιστροφή της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας σε τιμές «κρίσης» τον Αύγουστο, βάζοντας σε σκέψεις την κυβέρνηση αν θα πρέπει να παρέμβει με έκτακτα «πυροσβεστικά» μέτρα επιδότησης των λογαριασμών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το «σήμα» που εκπέμπει το χρηματιστήριο της κιλοβατώρας στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, λόγω αυξημένης κατανάλωσης και προβλημάτων στην παραγωγή και τη ζήτηση βαλκανικών χωρών, είναι ότι τον επόμενο μήνα τα πράσινα τιμολόγια θα κινηθούν 15%-20% υψηλότερα σε σύγκριση με σήμερα. Και αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη ανατροπή, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 20% πιο ακριβές τιμές για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης, αν οι τιμές επιστρέψουν στα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης.

Παρότι θεωρητικά είναι ακόμη νωρίς, καθώς διανύουμε μόλις το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, η χονδρεμπορική που καθορίζει τις μελλοντικές λιανικές τιμές έχει πάρει «φωτιά», με τη μέση τιμή να απογειώνεται στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ τον Ιούνιο, 81 ευρώ τον Μάιο και 60 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή σε ορίζοντα τριμήνου οι χονδρικές τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και το μεγαλύτερο μέρος τους περνά στη λιανική, με μόνη τη ΔΕΗ και σε δεύτερο πλάνο την εταιρεία Φυσικό Αέριο να απορροφούν έως σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, προσφέροντας στους πελάτες τους πολύ σημαντικές εκπτώσεις και συγκρατώντας την τιμή στα 13,5-14 λεπτά την κιλοβατώρα.

Αν ωστόσο οι τρέχουσες τιμές της χονδρικής διατηρηθούν ως το τέλος του μήνα, το νέο κύμα αυξήσεων που θα χτυπήσει την αγορά θα απογειώσει τις λιανικές τιμές στα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης, όταν ακόμη δίνονταν επιδοτήσεις από το κράτος και δεν υπήρχαν τα χρωματιστά τιμολόγια. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Αύγουστος θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που οι χρεώσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Στην πράξη, αν τον Απρίλιο οι καταναλωτές χρεώνονταν 9-10 λεπτά την κιλοβατώρα και πλήρωναν μηνιαίο λογαριασμό 30 ευρώ στον φτηνότερο προμηθευτή για 300 κιλοβατώρες, τον Αύγουστο θα πληρώσουν στην καλύτερη περίπτωση 50-60 ευρώ για την ίδια κατανάλωση ή πάνω από 70-75 ευρώ στη χειρότερη.

ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Τις τελευταίες ώρες η χονδρεμπορική τιμή κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές της χρονιάς, φτάνοντας στα 185 ευρώ η μεγαβατώρα (+60% σε μία ημέρα), με κορύφωση ακόμη και τα 500 ευρώ προχθές το βράδυ στις ώρες αιχμής μεταξύ 20.00-21.00, όταν η ζήτηση ήταν σημαντικά αυξημένη. Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης η χονδρεμπορική τιμή είχε φτάσει τα 200 ευρώ, με κορύφωση τα 429 ευρώ τον Αύγουστο του 2022.

Άλλες βασικές αιτίες για την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας -πέραν της πολύ υψηλής ζήτησης λόγω καύσωνα, που έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύουν υπερωρίες οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου- είναι ο περιορισμός της παραγωγής της πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούι στη γειτονική Βουλγαρία (εξάγει σημαντικές ποσότητες), οι μεγάλες εξαγωγές που κάνει αυτή την περίοδο η Ουγγαρία προς την Ουκρανία, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα στη διασύνδεση της Ουγγαρίας με τη Σερβία.