Drones και δορυφόροι που θα σκανάρουν όλη την Ελλάδα, αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύονται για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα με… απώτερο στόχο την κατεδάφισή τους. Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού αυθαίρετων κατασκευών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, παίρνει πλέον σάρκα και οστά με την ένταξη του συγκεκριμένου project στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια 124.000.000 ευρώ η αγορά εξοπλισμού, συστημάτων χαρτογράφησης, σταθμών UAV κ.ά.
Αν και όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία του συστήματος, κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει παράνομα χωρίς να εντοπίζεται άμεσα, αλλά αυτό που μένει να απαντηθεί στο τέλος της ημέρας είναι το ερώτημα αν ποτέ το Δημόσιο θα προχωρήσει σε αξιόπιστο και συστηματικό πρόγραμμα κατεδαφίσεων.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Αναλυτικά το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται όλα τα αυθαίρετα και οι πολεοδομικές καταγγελίες ακόμη και από πολίτες, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς (απεικόνιση μέσω επεξεργασίας αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων) για 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι δορυφορικές εικόνες δηλαδή θα απεικονίζουν σχεδόν το 80% της χερσαίας έκτασης ολόκληρης της χώρας, που φτάνει τα 130.647 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
– Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη με ακρίβεια έως 20 εκατοστών μετά από αεροφωτογράφιση από επανδρωμένο αεροσκάφος. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.
– Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.
– Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία τρισδιάστατου (3D) μητρώου κτιρίων.
– Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
– Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.
– Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα φωτογραφίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο» η δόμησή τους.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
«Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες κ.λπ.), κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, που αποτυπώθηκε σε νόμο του κράτους την περασμένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων», σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση των νέων αυθαίρετων κτισμάτων, «για να μηδενίσουμε τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να θέσουμε έτσι τέλος σε πρακτικές δεκαετιών, που υπονομεύουν διαχρονικά την άσκηση πολεοδομικής πολιτικής. Παράλληλα, θα επιλέγεται κάθε χρόνο και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων προς κατεδάφιση, με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια».