Πιο κοντά ο πέμπτος τραπεζικός πόλος

Συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας υπό τη Thrivest
18:42 - 9 Ιουλίου 2024

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η πιο συγκροτημένη προσπάθεια που έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα για την πλήρη κεφαλαιακή εξυγίανση της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, ώστε το νέο σχήμα να αποτελέσει τον πέμπτο ισχυρότερο τραπεζικό πόλο στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα της Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και του Αλέξανδρου Εξάρχου.

Ήδη απεστάλη στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της βασικής μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, Thrivest Holdings, με τους όρους της συγχώνευσης και ανακεφαλαιοποίησης των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την Attica Bank, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία σε κοινώς αποδεκτό κείμενο, ενώ έλαβαν παράταση από την ΤτΕ για την οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας έως την προσεχή Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, αναμένεται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 600.000.000 έως 700.000.000 ευρώ, ενώ στο κάδρο έχει μπει η έκδοση ομολογιακού δανείου 100.000.000 ευρώ ανάλογα με το τελικό ποσό της ΑΜΚ. Της κεφαλαιακής εξυγίανσης θα προηγηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η υποβολή αιτήματος ένταξης των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων της Τράπεζας Αττικής (περί τα 2 δισ. ευρώ) και της Παγκρήτιας (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» ώστε η τράπεζα να θωρακιστεί και με τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Στόχος είναι η «επόμενη μέρα» να βρει τη νέα τράπεζα σε θέση να προσελκύσει σημαντικές καταθέσεις και να υποστηρίξει με «φρέσκα» δάνεια κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, έχοντας δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μόλις στο 3% και δείκτη εποπτικών κεφαλαίων 15%, χωρίς καθόλου αναβαλλόμενο φόρο.

Η αύξηση κεφαλαίου θα σηματοδοτήσει πλέον και την ανάδειξη του σχήματος της Thrivest, η οποία έχει ήδη επενδύσει 130.000.000 ευρώ στις Attica Bank και Παγκρήτια, σε ρόλο βασικού μετόχου με μερίδιο άνω του 50% στη νέα ενιαία τράπεζα. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank και το 4,4% η Thrivest, καθώς και το 44% της Παγκρήτιας, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 5% στην Attica Bank. Το 7,6% της Attica κατέχει ο e-EΦΚΑ, το 4% το ΤΜΕΔΕ, ενώ το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.