Νέα προειδοποίηση στους φορολογούμενους με «κόκκινες» οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας αναμένεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες, καλώντας τους να τις τακτοποιήσουν το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου προκειμένου να βγει το όνομά τους από τη «μαύρη λίστα» που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου, αλλά αποφασίστηκε παράταση ως μια δεύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουν να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς ξεπερνούν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Οι λίστες είναι κοινές για όσους χρωστούν σε εφορίες, τελωνεία και ΕΦΚΑ και αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογουμένου. Σε αυτές περιλαμβάνονται φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων. Ειδικότερα, το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
1.
Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας και τελωνείων.
2.
Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
3.
Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες / Ελεγκτικά Κέντρα, τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
4.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες / Ελεγκτικά Κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Ωστόσο, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Με βάση τον νόμο από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές, ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
– Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
– Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
– Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
– Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.
– Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η διαδικασία της δημοσιοποίησης των μεγαλοοφειλετών ξεκίνησε το 2017, «πάγωσε» την περίοδο της πανδημίας και επανεκκινήθηκε το 2023, με τη λίστα να περιλαμβάνει 27.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι είτε κλειστές είτε πτωχευμένες.