Χαμηλά βάζει τον πήχυ των θερινών εκπτώσεων ο εμπορικός κόσμος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι για πρώτη φορά φέτος θα αποτυπωθεί στον τζίρο του λιανεμπορίου η καταπόνηση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών από την ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια.
ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Έτσι, φέτος ο στόχος των επιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου είναι ο συνολικός τζίρος του διμήνου να φτάσει τουλάχιστον τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ (και όχι τα 9 δισ. ευρώ, στα οποία στόχευαν τις προηγούμενες χρονιές). «Το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα εξανεμίζεται σε λογαριασμούς ρεύματος και προμήθεια τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης», διαμαρτύρονται οι έμποροι, που άνοιξαν χθες τα καταστήματά τους με μεγάλο εύρος προσφορών, από 20% έως και 50%.
Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκη Σαββίδη, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και το ορόσημο ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι παραπάνω από υπαρκτός ο φόβος να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού. «Είναι πια εμφανείς στο σύνολο της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Κατά την επίσκεψή του στην αγορά του Αγίου Δημητρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε με καταστηματάρχες και εργαζομένους της περιοχής και τόνισε ότι στόχος είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των εμπόρων αλλά και η προστασία των καταναλωτών μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων. «Υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί σε συνεργασία με την ΕΕ για προϊόντα που διατίθενται μέσω e-shops, αλλά και οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ αυτές τις ημέρες και τις εβδομάδες, που θα ενταθούν. Τα δε πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βαριά και φτάνουν και τα 3.000.000 ευρώ σε περιπτώσεις υποτροπής», υπενθύμισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της «Α» για τις επαφές του με τους επιχειρηματίες των τροφίμων, τις οποίες ο ίδιος είχε προαναγγείλει λέγοντας ότι θα ζητήσει «από την υγιή επιχειρηματικότητα να… βάλει πλάτη για μείωση των τιμών», ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως «οι συζητήσεις ήταν σε πολύ θετικό κλίμα. Παρακολουθούμε διαρκώς την αγορά, γιατί κριτήριο των πάντων είναι οι πράξεις».
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απευθυνόμενος στους καταναλωτές εφιστά την προσοχή τους κυρίως στις αναγραφόμενες τιμές: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Άρα οι δύο τιμές εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή, π.χ. “τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ” ή “50 ευρώ / 100 ευρώ”. Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό, π.χ. “20% έκπτωση”».
Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, με προτεινόμενο ωράριο 11.00-20.00, ενώ η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) εξέδωσε τις δικές της οδηγίες προς τους καταναλωτές:
- Να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους.
- Να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
- Να μην παρασύρονται από υπερβολικά μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.
- Να ελέγχουν -όσο είναι δυνατόν- την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος και να λαμβάνουν υπόψη τον συσχετισμό ποιότητας – κόστους.
- Να ενημερώνονται για την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κατάστημα σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, ύπαρξης εγγύησης κ.λπ.