«Βραχυκύκλωμα» στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα η ενεργειακή επένδυση σχέδιο των 2 δισ. € - Παρέμβαση Μητσοτάκη για να διασωθεί
18:22 - 5 Ιουλίου 2024

Σε οικονομικό, κυβερνητικό και γεωπολιτικό θρίλερ εξελίσσεται το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο των 2 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη γειτονική Κύπρο, η οποία φιλοδοξεί να βγάλει τη γειτονική χώρα από την ενεργειακή απομόνωση και να ενισχύσει την ασφάλειά της.

Η επίμονη άρνηση των Κυπρίων να «ανάψουν το πράσινο φως» ώστε μέρος του κόστους ηλεκτρικής διασύνδεσης των δυο χωρών με την ονομασία Great Sea Interconnector να επωμιστούν οι καταναλωτές (0,6 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα), όπως άλλωστε θα συμβεί και στην Ελλάδα, έχει πλέον κινητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, καθώς είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να ναυαγήσει ένα έργο για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διασφαλίσει κονδύλια 658.000.000 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 130.000.000 ευρώ.

Το τελεσίγραφο που απηύθυνε προχθές το βράδυ -σε αυστηρούς τόνους- ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ προς τις κυπριακές Αρχές να προχωρήσουν στην έγκριση του ρυθμιστικού πλαισίου πληρωμών του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, ήρθε λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η προειδοποίηση Μανουσάκη πως το έργο θα διακοπεί απηχεί πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και επιπρόσθετα αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια εκ μέρους των Βρυξελλών, που το έχουν εντάξει στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, λόγω της υψηλής στρατηγικής του σημασίας.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο της αρνητικής γνωμάτευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου για το καλώδιο, έναν μήνα πριν λήξει η διορία καταβολής του 15% της προκαταβολής στη γαλλική NEXANS, που το κατασκευάζει, αλλά και σχεδόν μια εβδομάδα πριν από την 11η Ιουλίου, οπότε ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα παρουσιάσει στην κυπριακή κυβέρνηση τη μελέτη κόστους-οφέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η απόφαση της ΡΑΕΚ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπονομεύεται η βιωσιμότητα της διασύνδεσης και είναι ορατή η διακοπή του συμβολαίου με τη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Με την εμπλοκή -πλέον- απευθείας του ίδιου του πρωθυπουργού, επιχειρείται σε αυτή τη συγκυρία να δοθεί και πολιτική διάσταση, για να ξεμπλοκάρει η υλοποίηση του κρίσιμου αυτού project. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται να επισκεφτεί στις 20 Ιουλίου την Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής το 1974