Μειωμένες κατά μέσο όρο -1,92% σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 (έναντι -1,25% τον Μάιο, +1,1% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,7% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο 2024) καταγράφονται οι τιμές στα σουπερμάρκετ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που βλέπει αποπληθωρισμό στις μεγάλες αλυσίδες.
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ειδικά τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν σταθερά αύξηση.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-0,66%), Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-6,13%), Χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,05%), Τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,91%), Αυγά και βούτυρα (-4,33%). Επισημαίνεται, μάλιστα, πως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2023. Στα υπόλοιπα είδη, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: Ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (+6,46%), Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,02%), Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+4,25%), Τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%), Οινοπνευματώδη ποτά (+2,77%). Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο και από άλλα κόστη παραγωγής.
ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ
«Η πολιτική φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, εκτιμώ ότι αυτούς τους μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων θα κινηθεί πέριξ του μηδενός, αλλά αυτό δεν μας αρκεί», εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Μιλώντας στο Σκάι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας: «Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών», υπογράμμισε και ανέφερε πως το υπουργείο Ανάπτυξης αναβαθμίζει 20 βιομηχανικά πάρκα και ενισχύει με 90.000.000 ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης για περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές.
ΕΠΑΦΕΣ
Συνεχίζοντας, μάλιστα, τις επαφές του με παράγοντες της αγοράς, πραγματοποίησε συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η συνεργασία της πολιτείας με τα επιμελητήρια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και επεσήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Ιωάννης Μασούτης – πρόεδρος, ο Ιωάννης Βουτσινάς – αντιπρόεδρος, ο Παναγιώτης Αγνιάδης – γενικός γραμματέας, ο Βασίλης Γαγιάκος – οικονομικός επόπτης και ο Βασίλης Αποστολόπουλος – διευθυντής.