Επίτιμος διδάκτωρ ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Τιμητική αναγόρευση από τη Ναυτική Ακαδημία Μασαχουσέτης για τον εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός
19:45 - 4 Ιουλίου 2024

Επίτιμος διδάκτορας του προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης αναγορεύτηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1891, η τελετή αποφοίτησης της Ακαδημίας είχε ελληνικό χρώμα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατά την τελετή αναγόρευσης δήλωσε ότι είναι τιμή του που λαμβάνει αυτό το διδακτορικό από την καλύτερη ναυτική ακαδημία και πρόσθεσε: «Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά, αλλά η ναυτιλία ήταν πάντα το πάθος μου».

«ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα η θάλασσα είναι η χαρά μας, η ζωή μας και είμαστε πολύ κοντά της. Είναι μια μικρή χώρα στη Μεσόγειο, αλλά αυτή η μικρή χώρα έχει το μεγαλύτερο εμπορικό ναυτικό στον κόσμο» και συμπλήρωσε ότι για τον ίδιο «η θάλασσα, η ναυτιλία, η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν ήταν ποτέ απλώς μια δουλειά ή μία επιχειρηματική ευκαιρία, είναι ένα πάθος και μια πολύ μεγάλη αγάπη, και στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπορείς να ακολουθείς το πάθος σου σε όλη σου τη διαδρομή». Κατά την έναρξη της τελετής η μπάντα της Ακαδημίας παιάνισε τον ελληνικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του κ. Μαρινάκη, ο οποίος ήταν ο μόνος μη Αμερικανός πολίτης μεταξύ των τιμώμενων προσώπων.

«Ο κ. Μαρινάκης έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό άνω των 30 ετών στη ναυτιλία και τις κεφαλαιαγορές, έχοντας ολοκληρώσει δύο δημόσιες εγγραφές και δύο μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στις αγορές των ΗΠΑ και έχοντας αναπτύξει τις εταιρείες Capital σε όλους τους ναυτιλιακούς κύκλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Francis McDonald. Η ακαδημία έστειλε αντιπροσωπεία στο ναυτιλιακό συνέδριο Posidonia 2024 στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκτείνει το αποτύπωμα και τις συνεργασίες της εκτός των ΗΠΑ. Η Ακαδημία της Μασαχουσέτης γιόρτασε την αποφοίτησή των σπουδαστών με τον ιδιαίτερο τρόπο που επιβάλλουν οι παραδόσεις της, ατενίζοντας όμως ένα μέλλον με περισσότερες διεθνείς συνεργασίες με χώρες όπως η Ελλάδα, που πρωταγωνιστούν στο στερέωμα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στην ετήσια δεξίωση του Λευκού Οίκου προς τιμήν της ελληνικής ανεξαρτησίας, οι Αμερικανοί πρόεδροι συχνά μιλούν για τις κοινές αξίες που ενώνουν τα δύο έθνη και τη σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στους ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας. Στη Μασαχουσέτη το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενοι στη Βοστόνη ως την «Αθήνα της Αμερικής». Αυτό οφείλεται στην πλούσια πολιτιστική και ακαδημαϊκή κληρονομιά της πόλης. Οι δύο πόλεις είναι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί με μεγάλα λιμάνια που χρησιμοποιούνται ως παγκόσμιοι μεταφορικοί σταθμοί.

Ο McDonald δήλωσε ότι στόχος της ακαδημίας είναι να παράγει ηγέτες που δίνουν προτεραιότητα στο συλλογικό καλό και όχι στην ατομική διάκριση. «Θα έλεγα ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία και νομίζω ότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι στο κέντρο της βρίσκεται η Ελλάδα. Είναι τιμή μας που συναντήσαμε και τελικά τιμήσαμε τον κ. Μαρινάκη για όλα όσα εκπροσωπεί για το έθνος της Ελλάδας και πραγματικά για ολόκληρη την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα», δήλωσε ο McDonald. Περίπου 27 ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες είναι σήμερα εισηγμένες στη Νέα Υόρκη. «Τιμούμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης.