«Αναμφίβολα θετική» είναι -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης- η εξέλιξη των δεικτών του πληθωρισμού στη χώρα μας, όπως τους κατέγραψε η Eurostat. Η πιο θετική εξέλιξη για τους δείκτες στη χώρα μας είναι το «φρένο» στον πληθωρισμό των τροφίμων, που τον Ιούνιο δεν ξεπέρασε το 1,3%. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί άλλωστε τον «πονοκέφαλο» του οικονομικού επιτελείου και -σύμφωνα και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο- κοινό εχθρό της κυβέρνησης στο σύνολό της.
«Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων ώστε να φτάσει σε μηδενικά, ακόμη και αρνητικά επίπεδα», συνεχίζει ο ίδιος, καταλήγοντας: «Υλοποιούμε με επιμονή τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά, οικοδομούμε τη συνεργασία όλων των φορέων (καταναλωτικού κινήματος, επιχειρηματικότητας, πολιτείας) και ταυτόχρονα καθιστούμε δύσκολη την παράβαση του νόμου, πενταπλασιάζοντας τα υψηλά όρια των προστίμων. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με στόχο ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι στα 1.500 ευρώ. Δεν εφησυχάζουμε ποτέ και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την ενίσχυση της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Συνεχίζουμε για χαμηλότερες τιμές στο ράφι και περισσότερα χρήματα στη διάθεση των πολιτών».
Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) είναι πάντως γενικά πολύ καλή για τη χώρα μας. Χαμηλά στο 2,4% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο, ο οποίος πλέον βρίσκεται κάτω και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% (από 2,6% τον Μάιο). Μαζί με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, που συνέχισαν να αποκλιμακώνονται, μειώθηκαν και οι τιμές της ενέργειας κατά 2,5% έναντι μείωσης 1,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 0,3%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4% έναντι αύξησης 3,4% τον Μάιο, περισσότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη (4,1%, όσο και τον Μάιο).