Οι τηλεπικοινωνίες, στις οποίες η ΔΕΗ εισέρχεται πλέον με ταχείς ρυθμούς και ισχυρές αξιώσεις, αποτελούν τον επόμενο σταθμό «στο διαρκές ταξίδι μετασχηματισμού» στο οποίο βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας. Από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, ο οποίος πιστώνεται την οικονομική εξυγίανση και την ολική μεταμόρφωση του ομίλου σε διεθνή παίκτη με πολλαπλές δραστηριότητες, το συμπέρασμα είναι πως οι πρωτοβουλίες και οι νέες επιχειρηματικές ιδέες διεύρυνσης των τομέων δραστηριότητας δεν έχουν «οροφή».
«ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Από τις τεράστιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 600 MW εγκαταστημένης ισχύος και με επιπλέον 5 GW σε υλοποίηση, τις μεγάλες εξαγορές και επενδύσεις στη Ρουμανία (Enel Romania), την ισχυρή παρουσία στο λιανεμπόριο ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών μέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, τις μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, όπου κατέχει το 35% της αγοράς στα δημόσια σημεία φόρτισης και πλέον την επιθετική ανάπτυξη του δικτύου «Fiber to the Home», με στόχο το 2025 τα καλώδια οπτικών ινών να φτάσουν σε 1.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2026 τα 3.000.000, «η ΔΕΗ έχει κάνει πολλά και έχει να κάνει ακόμη περισσότερα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στάσσης, σχολιάζοντας πως «στη ΔΕΗ αλλάζουμε τα πάντα και παράγουμε υπεραξία για όλους».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η αλλαγή πορείας της ΔΕΗ είναι ήδη εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία φέτος αναμένεται να αποφέρουν λειτουργικά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι, που θα αυξηθούν σε 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και σε 3 δισ. ευρώ το 2030, σύμφωνα με το τριετές business plan. Το μέλλον, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, προδιαγράφεται ακόμη πιο θετικό, καθώς στόχος είναι από το 2026 η εταιρεία να επιστρέφει σταθερά το 55% των κερδών της.
Δεν υπάρχει, δε, ηχηρότερη επιβεβαίωση από το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια η εταιρεία προχωρά σε διανομή μερίσματος ίσο με το 35% των κερδών της (25 λεπτά του ευρώ ή συνολικά 95.500.000 ευρώ). Από το ποσό αυτό, περί τα 32.500.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία, καθώς το κράτος μέσω του Υπερταμείου συμμετέχει με 34,12% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.