«Μοντέλο ΔΕΗ» στην εξυγίανση οκτώ ΔΕΚΟ

«Μεγάλοι ασθενείς» ΕΛΤΑ και αστικές συγκοινωνίες - Στελέχη από την αγορά και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ - Απορρόφηση ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο - Δημιουργία εθνικού fund
20:24 - 19 Ιουνίου 2024

Με οδηγό τη θεαματική μεταστροφή της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του ίδιου μοντέλου σε οκτώ προβληματικές ΔΕΚΟ, με προτεραιότητα τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες, που αποτελούν τον «μεγάλο ασθενή», για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγει τον δρόμο για ταχείες προσλήψεις στελεχών από την αγορά, με υψηλότερες αμοιβές από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και προσωπικού χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, μπαίνει απαγορευτικό στη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, ενώ δίνεται ευελιξία στις προμήθειες. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο αλλά και τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου ανάλογου με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Το νέο Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής και θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πιο αναλυτικά, οι βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπουν:

  1. «Μοντέλο ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών: Υιοθετείται το μοντέλο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ αναφορικά με ζητήματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου. Στο πλαίσιο αυτό:

– Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων, απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθίσταται εξαιρετικά γραφειοκρατική. Η θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι τετραετής, από τριετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

– Παρέχεται απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

– Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ εντός 10 ημερών και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.

– Πιο ευέλικτες προμήθειες: Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.

– Τα πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

Οι παρεμβάσεις αγγίζουν τις εξής ΔΕΚΟ: ΟΑΣΑ (με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ), ΕΛΤΑ, Helexpo ΔΕΘ, ΟΚΑΑ, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και Διώρυγα Κορίνθου.

  1. Σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου: Το Εποπτικό Συμβούλιο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) και οι αρμοδιότητές του περιορίζονται ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης.
  2. Απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ από το Υπερταμείο: Η αποστολή και των δύο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το ΤΧΣ έχει κάνει το 90% της δουλειάς του και απομένει μόνο η διάθεση του 18% της Εθνικής και η εκκρεμότητα με την Τράπεζα Αττικής, που θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Οι υπάλληλοι τόσο του ΤΧΣ όσο και του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται στο Υπερταμείο.
  3. Νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Την εταιρική δομή και οργάνωση έχει αναλάβει η Blackrock.