Η ανομβρία, τα σιτηρά και οι φόβοι για νέο ράλι τιμών

250.000 στρέμματα στη Θεσσαλία παραμένουν ακαλλιέργητα λόγω των περσινών καταστροφών
18:54 - 17 Ιούνιος 2024

Ελαιόδεντρα, βαμβάκια και σιτηρά, λόγω των πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών, αποτελούν ορισμένες από τις καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στα βόρεια, όπου στις αρχές Ιουνίου οι συνθήκες συνήθως είναι πολύ διαφορετικές. Μάλιστα τα σιτηρά υποφέρουν περισσότερο από κάθε άλλο γεωργικό προϊόν και η διαδικασία της συγκομιδής και του αλωνίσματος σε όλη τη χώρα προαναγγέλλει νέα υψηλά για τις τιμές παραγωγού.

Το εξαγώγιμο προϊόν από τα ελληνικά χωράφια είναι το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών και το κριθάρι ζυθοποιίας. Η μέχρι σήμερα εικόνα που καταγράφεται από τους ειδικούς του χώρου δείχνει μια κάτω του μετρίου χρονιά, ειδικά στο κριθάρι, η παραγωγή του οποίου θα είναι μειωμένη λόγω της ανομβρίας. Στην Ξάνθη και τη Ροδόπη οι καλλιεργητές ήδη ζητούν τη λήψη μέτρων, στον Έβρο ξεκινούν το αλώνισμα με μικρές προσδοκίες και στη Θεσσαλία εκτός καλλιέργειας παραμένουν περίπου 250.000 στρέμματα λόγω των περσινών καταστροφών – εκείνα που καλλιεργήθηκαν φαίνεται ότι θα δώσουν ικανοποιητική ποιότητα και ποσότητα σιταριού αλλά λιγότερο κριθάρι.

Σε κάποιες περιοχές η τιμή παραγωγού είναι ήδη αυξημένη, προμηνύοντας αυξήσεις στη λιανική αγορά την επόμενη χρονιά, ενώ η ανησυχία ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο δείκτης τιμών δημητριακών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αυξήθηκε κατά 6,3% από τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος από τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού, αντανακλώντας ταυτόχρονα τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που περιορίζουν τις αποδόσεις για τις συγκομιδές του 2024 σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024-2025 (Ιούλιος-Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν. Στο σύνολό της η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να ανέλθει σε 2,846 δισεκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή-ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023-2024, όμως το Bloomberg προειδοποιεί για το σιτάρι ότι τα παγκόσμια αποθέματα εξακολουθούν να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Τις επίσημες προβλέψεις της έχει ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2024-2025 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνολική ποσότητα σιτηρών αναμένεται αυξημένη κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας – θα ανέλθει στους 278.800.000 τόνους. Η ανησυχία ότι το συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν μπορεί να εκτινάξει εκ νέου τον παγκόσμιο πληθωρισμό παραμένει έκδηλη.