Οι κλάδοι που ζητούν περισσότερους υπαλλήλους

Πληροφορική, μεταφορές και κατασκευές προσφέρουν πρόσληψη άμεσα - Ζητούν προσωπικό συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις
18:28 - 12 Ιουνίου 2024

Πληροφορική, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που «τρέχουν» με υψηλότερη ζήτηση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, με το κλίμα προσλήψεων στην Ελλάδα να κινείται σε μέτρια επίπεδα και με διάθεση για αύξηση της απασχόλησης μόλις σε 4 στις 10 επιχειρήσεις. Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση, ενώ το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (82%) το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος είναι η Πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις στον κλάδο μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο είναι οι Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη (35%) στον συγκεκριμένο κλάδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το 2ο τρίμηνο του 2008. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Βιομηχανίας και Κατασκευών στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 15%, αυξημένες κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%) με μείωση -2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κλάδος της Υγείας και των Βιοεπιστημών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούμενο τρίμηνο). Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν η Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο -6 και ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας με προοπτικές απασχόλησης -13% (-38% από το προηγούμενο τρίμηνο και -58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (16%), σημειώνοντας άνοδο 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 4 μονάδες από το 3ο τρίμηνο του 2023. Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σημειώνοντας άνοδο 7 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και 12 μονάδων από πέρυσι. Αυτό το τρίμηνο εντοπίζονται οι χαμηλότερες προθέσεις που καταγράφηκαν σε μεγάλες εταιρείες με 250-999 εργαζομένους για πάνω από δύο χρόνια, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022, όταν ήταν -1%.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ

Παράλληλα, ξεπέρασαν τις 3.000 οι θέσεις εργασίας που έχουν αναρτηθεί στην καινοτόμο πλατφόρμα «Hot Jobs» στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ. Η πλατφόρμα dypa.gov.gr/hotjobs τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο να κάνει ακόμη πιο εύκολη και άμεση τη διασύνδεση των πολιτών που ψάχνουν δουλειά με τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 3.500 βιογραφικά υποψηφίων. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 μεγάλες και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα προσφερόμενες θέσεις εργασίας, σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, που αφορά κυρίως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, πληροφορική, τεχνικά επαγγέλματα, ειδικότητες του τουρισμού και της εστίασης, γραμματειακή υποστήριξη, πωλήσεις και logistics. Πρόκειται για επιχειρήσεις που διαθέτουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, φαρμάκων, αλουμινίου, καυσίμων, δομικών υλικών, συσκευασιών, καλλυντικών και υγιεινής, σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, υπεραγορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ΙΤ, digital marketing και διαφήμιση, καθώς επίσης στον κλάδο τουρισμού και εστίασης και εξυπηρέτησης πελατών.