Το «κεφάλαιο» με την τέταρτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης έκλεισε χθες η κυβέρνηση, παραδίδοντας τα 20 έργα που ήταν συνδεδεμένα με το 1 δισ. ευρώ της δόσης από το σκέλος των επιχορηγήσεων που εκκρεμούσε από τον Απρίλιο. Έτσι, το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε κάνει χρήση των διευκολύνσεων που παρέχονται από τον κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις περιπτώσεις που τα ορόσημα κινούνται εκτός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. «Έσπασε» το αίτημα για την τέταρτη δόση, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε δύο μέρη. Στις 17 Απριλίου υπέβαλε αίτημα εκταμίευσης για τα 2,3 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους, από τη στιγμή που είχε πετύχει τον στόχο για συμβάσεις δανείων ύψους 4,25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα χθες να κινηθεί για το υπόλοιπο κομμάτι των επιχορηγήσεων, το οποίο είχε μείνει πίσω, καθώς εκκρεμούσαν δύο μεταρρυθμίσεις: η ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών ακινήτων μέσα από το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» και η υπογραφή συμβάσεων για τη «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Ελαιώνα» στην Αθήνα.
Μετά από συμφωνία με τις Βρυξέλλες και για να διευκολυνθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, η Αθήνα αντικατέστησε τα δύο αυτά έργα με άλλα ορόσημα-στόχους από την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης που ήταν ώριμα. Χάριν αυτής της ευελιξίας, η Ελλάδα κινείται μπροστά σε σχέση με τις άλλες χώρες, ωστόσο, εκεί που πρέπει να ανεβάσει στροφές, είναι στο κομμάτι της απορρόφησης, διότι μπορεί οι ευρωπαϊκοί πόροι να φθάνουν νωρίτερα στα ελληνικά ταμεία, ωστόσο ο δρόμος προς τους τελικούς αποδέκτες είναι μακρύς, με τη γραφειοκρατία να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι αυτών των καθυστερήσεων. Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμηλό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις έχει ήδη διατυπώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως επεσήμανε, ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων είναι ικανοποιητικό, 41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ, και η Ελλάδα είναι τέταρτη στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, μόλις 14% του συνόλου, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Την ίδια στιγμή, μαζί με τη διαδικασία για τη δόση του 1 δισ. ευρώ η ελληνική πλευρά υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα στοχευμένων τεχνικών τροποποιήσεων στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Με αφορμή την υποβολή του τέταρτου αιτήματος για τη δόση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε ότι ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος υλοποίησης στόχων και οροσήμων. Το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών πόρων που δικαιούται να λάβει η χώρα στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0». Τα έργα που περιλαμβάνονται στο αίτημα αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις αιτιάσεις περί δήθεν διοχέτευσης των πόρων σε «λίγους και μεγάλους».