Μπορεί για οκτώ στις δέκα παραλίες του Δημοσίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ωστόσο -σύμφωνα με τις καταγγελίες επιχειρηματιών- υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τον διαγωνισμό μίσθωσης έως τις 28 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 10ημέρου.
Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτησή τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις, για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.
Πλέον, έχουν χαρτογραφηθεί οι απάτητες περιοχές, δηλαδή παραλίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, ενώ έχουν αποσαφηνιστεί και οι παροχές που οφείλει να προσφέρει ο παραχωρησιούχος σε περίπτωση που έχει αναλάβει τη διάθεση ομπρελοκαθισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν προβεί από κοινού σε μια πολυεπίπεδη παρέμβαση για την υπόθεση των παραλιών, έχοντας ενεργοποιήσει -μεταξύ άλλων- την εφαρμογή «MyCoast», για να μπορούν οι πολίτες να ελέγχουν τυχόν παραβάσεις.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος πολίτης διαπιστώσει παρατυπίες μπορεί να κάνει χρήση του νέου ψηφιακού εργαλείου για να προχωρήσει σε επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία, την οποία μπορεί να συνοδεύσει με φωτογραφία των καταγγελλόμενων. Την υποβολή της μπορεί να κάνει ακόμα και από την παραλία, αλλά μόνο μέσω κινητής συσκευής. Έτσι, μπορεί -ανοίγοντας την εφαρμογή ο πολίτης- να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος, είτε με αναζήτηση στον χάρτη της εφαρμογής είτε σκανάροντας το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη-λήξη, χρήση, εμβαδόν).
Οποιαδήποτε παράβαση των προαναφερθέντων επιφέρει κυρώσεις που ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 60.000 ευρώ, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από άρση της σχετικής άδειας παραχώρησης. Μεταξύ των παραβάσεων που θα τιμωρούνται περιλαμβάνεται: η απόσταση των ομπρελών από τη θάλασσα και μεταξύ τους, η καθαριότητα και το μπλοκάρισμα στην πρόσβαση σε ελεύθερη παραλία.