Ένα μεγάλο κενό στη σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου αφήνει η απώλεια του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 28 Μαΐου σε ηλικία 74 ετών. Διακεκριμένος πανεπιστημιακός και τραπεζίτης, με σημαντικό πνευματικό έργο και πολύπλευρη προσφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στον δημόσιο βίο της χώρας, ο Γιώργος Προβόπουλος βρέθηκε στο τιμόνι της ΤτΕ (2008-2014) στη δυσκολότερη συγκυρία για την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, καταφέρνοντας να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης χρέους.
ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
«Πέρασα πολλά βράδια χωρίς ύπνο, που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα», είχε πει ο ίδιος για τη δύσκολη περίοδο της θητείας του, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό του, Γιάννη Στουρνάρα. Από την πρώτη κιόλας έκθεση του διοικητή που υπέγραψε ο Γιώργος Προβόπουλος το 2008 ενημέρωσε την κυβέρνηση Καραμανλή για τα ελλείμματα που είχαν εκτροχιαστεί σε διψήφιο ποσοστό και για την καταιγίδα που ερχόταν.
Ακολούθως ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της πρώτης δέσμης μέτρων για τον δημόσιο τομέα (9 Φεβρουαρίου 2010) μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 ο Γιώργος Προβόπουλος πάλεψε να κρατηθεί όρθιο το τραπεζικό σύστημα που αιμορραγούσε από μεγάλες εκροές ρευστότητας. Στο αποκορύφωμα της προσπάθειας να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας από τη συνεχή αιμορραγία, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΤτΕ διενήργησε τρεις έκτακτες παραλαβές χρημάτων -μία από την Ιταλία και δύο από την Αυστρία- στο διάστημα Φεβρουαρίου 2010-Ιουνίου 2012, συνολικής αξίας 5,26 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καταλυτική υπήρξε η συμβολή του Γιώργου Προβόπουλου και στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση του δημόσιου χρέους που πέτυχε η Ελλάδα. Ο ίδιος διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Επί θητείας του συγχωνεύτηκαν 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τον τραπεζικό κλάδο να λαμβάνει τη μορφή που έχει σήμερα, έχοντας γλιτώσει από βέβαιη χρεοκοπία.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ως άνθρωπος ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν απλός, μεθοδικός, σοβαρός και καλλιεργημένος, ενώ πέρα από την οικογένειά του η μεγάλη του αγάπη ήταν τα Κύθηρα. Γεννημένος στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά, ο Γ. Προβόπουλος αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το χρονικό διάστημα 1979-2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση Ζολώτα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Το 1993 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank. Το 2004 τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια επέβλεψε την πώλησή της στην Credit Αgricole. Το 2006-2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και κατόπιν (Ιούνιος 2008-Ιούνιος 2014) ανέλαβε διοικητής της ΤτΕ.
Υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος στο συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, αναπληρωτής διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το 2003 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το βιβλίο του «Η Δυναμική του Χρηματοοικονομικού Συστήματος».