THE BIG MOUTH: Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Alpha Bank – Το νέο πρόσωπο της Τράπεζα Πειραιώς – Τα υπέρογκα χρέη των Ναυπηγείων Σαλαμίνας

17:45 - 28 Μαΐου 2024

Μεγάλη διείσδυση των ψηφιακών πωλήσεων έχει επιτύχει η Alpha Bank στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων από το 2022, όταν η διοίκηση της τράπεζας ξεκίνησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ψηφιακές πωλήσεις αφορούν το 78% των καταναλωτικών δανείων, το 71% των προπληρωμένων καρτών, το 43% των προθεσμιακών καταθέσεων και των πιστωτικών καρτών και το 35% των χρεωστικών που εκδίδει η τράπεζα. Οι ψηφιακές πωλήσεις της Alpha Bank αυξήθηκαν σε 25% το α΄ τρίμηνο 2024 από 19% το 2022, οι καθημερινές ψηφιακές τραπεζικές πράξεις (daily banking, π.χ. άνοιγμα-κλείσιμο λογαριασμού, επικαιροποίηση στοιχείων, έκδοση βεβαιώσεων κ.λπ.) αυξήθηκαν από 65% σε 83%, με στόχο έτους 90%, ενώ οι ενεργοί χρήστες από 1.600.000 το 2022 αυξήθηκαν σε 1.700.000 και στόχος είναι η αύξησή τους σε 1.800.000. Σήμερα η τράπεζα πραγματοποιεί ψηφιακά το 97% των συναλλαγών.

!Το νέο της πρόσωπο, με νέο logo και μήνυμα, θα παρουσιάσει η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας το μεγάλο project του μετασχηματισμού της. Όπως έκανε αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας το νέο της brand σε πελάτες και στελέχη, η Τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει δύο παρουσιάσεις, στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη.

Στις 31 Μαΐου αναμένονταν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Αttica Bank, αλλά η μετάθεση των ανακοινώσεων για τις 28 Ιουνίου φαίνεται να προδιαγράφει ότι εντός του Μαΐου δεν πρόκειται να δούμε το πόρισμα της DBRS για το κόστος εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια. Και δεδομένου ότι απέχουμε δύο εβδομάδες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, χλωμό το κόβω να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση της Attica Bank.

Στη ναυπηγοεπισκευαστική πιάτσα είναι γνωστό εδώ και καιρό πως τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό έχει αλλάξει εσχάτως, καθώς τα φέσια φοριούνται και σε όσους δεν μιλούν την όμορφη γλώσσα μας. Είναι ενδεικτικό πως τα χρέη των Ναυπηγείων Σαλαμίνας του Γιώργου Κόρου προς τον ΟΛΠ ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Και ποια είναι η είδηση, θα αναρωτηθεί κανείς, αφού πρόκειται για μια περίπτωση σχεδόν χρεοκοπημένων ναυπηγείων. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κινεζική διοίκηση του οργανισμού, που φημίζεται για τη μηδενική ανοχή της στους μπαταχτσήδες, κρατά εντός λειτουργίας του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας την επιχείρηση του Κόρου, παρά το γεγονός πως τα χρέη απέναντί τους μεγαλώνουν. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός πως ο Κόρος έχει εισβάλει δυναμικά στον αμυντικό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση Κινέζων – Κόρου έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως διάφορα κέντρα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο δαιμόνιος Κόρος το γνωρίζει, αλλά προς το παρόν κάνει τον… Κινέζο.

Το «Ερευνώ-Καινοτομώ», μια δράση στρατηγικής σημασίας του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027), συνολικού προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ, στοχεύει να συνδέσει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς θα μπορούν να υποβάλουν, από τις 6 Ιουνίου, αίτηση χρηματοδότησης ερευνητικών έργων, ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).