Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται και ο πληθωρισμός σε αυτή την κατηγορία ζαλίζει: νέα μεγάλη άνοδος 5,4% τον Απρίλιο από 5,3% τον Μάρτιο. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα τα τρόφιμα ακριβαίνουν, παρότι έχουν ανέβει ήδη πάνω από 30% τα τελευταία χρόνια.
Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε έστω και ανεπαίσθητα και διαμορφώθηκε στο 3,1% από το 3,2% του Μαρτίου.
Αλλά στα τρόφιμα η καταιγίδα των ανατιμήσεων δεν λέει να κοπάσει. Το αντίθετο.
Πρωταθλητής των ανατιμήσεων αναδεικνύεται για έναν ακόμη μήνα το ελαιόλαδο με 64%, ακολουθούν νερά, αναψυκτικά και χυμοί με 12,5%, ενώ διψήφια αύξηση εμφάνισαν οι τιμές στα φρούτα (11,6%) και στα νωπά ψάρια (10,6%). Μεγάλες ανατιμήσεις κατέγραψαν, επίσης, το ρύζι (8,5%), τα λαχανικά (6,1%), η ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (3,4%), τα λοιπά τρόφιμα (3,3%) και τα κρέατα (3,2%).
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε έναν μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, πριν ακόμη μπει η Μεγάλη Εβδομάδα και αυξηθεί η ζήτηση για τον οβελία, η τιμή των αμνοεριφίων αυξήθηκε κατά 6,2%, προάγγελος ότι τα στατιστικά του Μαΐου μάλλον θα είναι αυξημένα σε αυτή την κατηγορία.
Πιο ακριβός είναι φέτος ο τουρισμός: ο μήνας Απρίλιος σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής σεζόν και φέτος κατέγραψε μηνιαίες ανατιμήσεις στα καταλύματα κατά 14,5%. Σε ετήσια βάση η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο είναι ακριβότερη κατά 15,1%, ενώ το κόστος των πακέτων διακοπών αυξήθηκε κατά 7,3%.
Ακριβότερη είναι και η Υγεία (φαρμακευτικά προϊόντα 5,5%, νοσοκομειακή περίθαλψη 3,4%, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 2,5%), η Παιδεία (προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση 4%, δευτεροβάθμια εκπαίδευση 3,6%, τριτοβάθμια εκπαίδευση 2,8%), ενώ και οι τιμές της εστίασης αυξήθηκαν κατά 5,2%.
Τα ασφάλιστρα υγείας εκτοξεύτηκαν κατά 14%, ενώ και τα ασφάλιστρα των οχημάτων είναι ακριβότερα κατά 4%.
Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν μειώσεις τιμών στα ζυμαρικά (-3,5%), στα γαλακτοκομικά και τα αυγά (-1,2%) και κατά 16,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια, ενώ στην ενέργεια ξεχωρίζει η «βουτιά» της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 26,9% και στον ηλεκτρισμό κατά 7,4% και η άνοδος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,3%.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΚΡΕΚΑ
Πάντως, παράγοντες του λιανεμπορίου επιμένουν ότι σύντομα θα δούμε φρενάρισμα στις αυξήσεις και σταθεροποίηση στα σημερινά υψηλότερα επίπεδα τιμών, με την αρχή να γίνεται από τα ράφια των σουπερμάρκετ.
Ήδη τα μέτρα Σκρέκα έχουν κάνει δουλειά. Έτσι, τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού κατέγραψαν νέα μείωση κατά 0,9%, η οποία ήρθε να προστεθεί στο -2,8% του Μαρτίου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες της «Α», μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών για τον Απρίλιο, τα στοιχεία της οποίας αναμένεται να είναι παρόμοια με την αμέσως προηγούμενη που είχε καταγράψει τον πληθωρισμό των σουπερμάρκετ στο 0,28%.
Ο Απόστολος Πεταλάς, διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, μιλώντας στην «Α», έχει προβλέψει ότι «τα σουπερμάρκετ θα είναι το πρώτο σημείο του λιανεμπορίου όπου θα φανεί η σταθεροποίηση. Ο μόνος προβληματισμός για το άμεσο μέλλον είναι η κλιματική κρίση που επηρεάζει τις παραγωγές τροφίμων». Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κακάο και καφέ, προϊόντα που ήδη έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση και διεθνώς η τιμή τους έχει ξεφύγει πέρα από κάθε προηγούμενο.