Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των σύγχρονων δυτικών οικονομιών

20:02 - 13 Μαΐου 2024

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ΑΑΔΕ, καθώς και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώνουν και συμβάλλουν, με μία σειρά νόμων και μέτρων, στη βελτιστοποίηση των συνθηκών που επικρατούν στην καθημερινότητα της αγοράς, τόσο στον φορολογικό τομέα όσο και στον εργασιακό.

Του Στέλιου Νομικού

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, παρατίθενται αμέσως κατωτέρω σκέψεις, ερμηνείες και χαρακτηριστικά παραδείγματα κανόνων και πολιτικών με τα αποτελέσματα αυτών:

Με την εφαρμογή του myDATA, της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, της καθολικής επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω POS και IRIS, καθώς και των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά σχεδόν 500.000.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπέρβαση εισπράξεων φόρων εισοδήματος, κυρίως από τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα), διότι υφίσταται πλέον η δυνατότητα εντοπισμού εικονικών, δηλαδή ανύπαρκτων, εξόδων, καθώς και αλλοίωσης των πραγματικών εσόδων, πρακτικά μείωσης αυτών, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τα κέρδη τους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η υπέρβαση αυτή δεν οφείλεται σε αύξηση των έμμεσων φόρων λόγω τυχόν αυξήσεως των συναλλαγών στην αγορά ή του υψηλού πληθωρισμού, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των ιδιωτών το τελευταίο εξάμηνο εξαιτίας του περιορισμού της δυνατότητας φοροδιαφυγής.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αν η υπεραπόδοση συνεχιστεί, αυτό το πλεόνασμα θα διοχετευτεί στην αγορά μέσω φοροελαφρύνσεων, μέσω επιδομάτων, μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ή ακόμη και αύξησης μισθών.

Από τη στιγμή που καταργήθηκε η περικοπή της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους διπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών και συγκεκριμένα περίπου 78.000 συνταξιούχοι έχουν εγγραφεί, από την 1η Ιανουαρίου 2024, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ενώ με το παλαιό καθεστώς, που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανέρχονταν σε 36.000.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο εργαζόμενος συνταξιούχος έβλεπε μείωση στο 30% της σύνταξής του, ενώ έως το 2019 η μείωση ήταν στο 60%.

Τώρα πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2024 λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ως μισθωτοί ή επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το εισόδημά τους, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβουν όταν θα σταματήσουν να εργάζονται. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον νέο ασφαλιστικό νόμο θα φτάσουν σύντομα όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν κανονικά την εργασία τους και να πάψει η «μαύρη» εργασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» της Οικονομίας, να ενισχύσουν τη δυναμική τους μέσω συγχωνεύσεων που θα επιφέρουν αύξηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων, μέσα από την έρευνα και καινοτομία, καθώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι λοιπόν αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, νέα αναπτυξιακά κίνητρα ανά πενταετία και μέσω χαμηλότερων τραπεζικών επιτοκίων για την άντληση κεφαλαίων, φοροελαφρύνσεων μέσω του διπλασιασμού των εκπεστέων δαπανών από τα κέρδη, αυξημένες αποσβέσεις έως και το 100% της δαπάνης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας αυτών.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή του, με τη χρήση αυτών των κινήτρων να ενταχθούν όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέτρο επιβράβευσης των συνεπών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων αποτελεί η άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων, εντός 90 ημερών.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024 η επιστροφή περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πιστωτικό υπόλοιπο στον ΦΠΑ, διότι εκδίδουν τιμολόγια άνευ ΦΠΑ, ενώ οι αγορές και οι δαπάνες τους τον συμπεριλαμβάνουν, υπό τον όρο ότι έχουν ήδη ελεγχθεί και δεν είχαν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις.

Το σκεπτικό της φορολογικής διοίκησης είναι να μην υπάρχει ανθρώπινη επικοινωνία της επιχείρησης και του ελεγκτή, αλλά όλες οι διαδικασίες να πραγματοποιούνται μέσω αυτοματοποιημένων ψηφιακών διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις των επιστροφών φόρων.

Συμπεραίνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η προσπάθεια της διοίκησης είναι η χώρα με γοργούς ρυθμούς να ακολουθήσει και να υιοθετήσει το μοντέλο των σύγχρονων δυτικών οικονομιών.

Ο κ. Νομικός είναι Δρ Οικονομικών Επιστημών, LLM Νομικών Επιστημών