Πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συντήρησης υποδομών στη χώρα

19:37 - 13 Μαΐου 2024

Κύριε Στασινέ, παρατηρούμε τα τελευταία λίγα χρόνια μία άνθιση σε κατασκευές και υποδομές που χρειάζεται η χώρα. Ωστόσο, με τις υπάρχουσες υποδομές τι γίνεται; Σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Αυτή τη στιγμή η πολιτεία δεν γνωρίζει συνολικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση σημαντικών υποδομών στη χώρα, για το τι γίνεται με τη συντήρησή τους, με το γνωστό πρόβλημα των αρμοδιοτήτων. Ούτε υπάρχουν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όλες οι υποδομές. Παρεμβαίνουμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με ένα έργο μεγάλης σημασίας, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γιατί αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε σαφή και συνολική εικόνα της κατάστασης, για να προχωρήσει μετά η πολιτεία σε ένα πρόγραμμα συντηρήσεων και παρεμβάσεων όπου απαιτείται.

Η ουσία του ερωτήματός σας αφορά την ανθεκτικότητα των υποδομών και είναι ένα ζήτημα που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Προτείναμε και ετοιμάσαμε ήδη, και μέσα στον Ιούνιο η πολιτεία θα ζητήσει από δήμους, Περιφέρειες και κάθε αρμόδιο φορέα να εντάξει στην πλατφόρμα που αναπτύξαμε τα στοιχεία κάθε υποδομής, όπως για παράδειγμα γέφυρες και άλλα, με τα χαρακτηριστικά τους, την ταυτότητά τους, πότε κατασκευάστηκαν, σχέδια και μελέτες, πότε συντηρήθηκαν και από ποιον. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορέσουμε αφενός να προχωρήσει η οργανωμένη αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων διαπιστωθούν και κυρίως να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη τους. Και να προγραμματιστεί η συντήρηση. Όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η ανθεκτικότητα συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε κουλτούρα συντηρήσεων στην χώρα.

Είστε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί, ότι θα ανταποκριθούν θετικά Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς, για να εντάξουν τις υποδομές στο Εθνικό Μητρώο;

Είχα την ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα να βρεθώ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ. Στις συζητήσεις που είχα διαπίστωσα, έχω μάλιστα και παραδείγματα, ότι υπάρχουν ενδοιασμοί στην ανάληψη της ευθύνης για κάποια παλιά κατασκευή. Γιατί αυτό σημαίνει και ανάληψη της ευθύνης για τη συντήρησή της. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Όλες οι υποδομές πρέπει να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο, για να υπάρξει χρονοδιάγραμμα συντηρήσεων.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης, γιατί πολλοί σκέφτονται «καλά ποιος θα πληρώσει για τις παρεμβάσεις;», απαντώ: Αν δεν ξέρεις τις ανάγκες, δεν μπορείς να κάνεις σχέδιο και προϋπολογισμό. Εμείς χρήματα δεν έχουμε, το ΤΕΕ όμως έχει προτείνει ήδη έξυπνες λύσεις χρηματοδότησης στην πολιτεία. Μια τέτοια είναι η χρονική επέκταση των παραχωρήσεων με παράλληλη επέκταση του αντικειμένου τους, ώστε να περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης υποδομών κάθε Περιφέρειας που φιλοξενεί ένα έργο παραχώρησης.

Ένα έργο που περιμένουμε να δούμε να ξεκινά είναι και ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και άλλα κρίσιμα κτίρια. Πού βρισκόμαστε με αυτό;

Είμαστε στη γραμμή εκκίνησης. Ενημερώνουμε τους μηχανικούς και συγκροτούμε σχετικό μητρώο. Μέσα στον Μάιο ξεκινάμε τους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Στα κτίρια εκείνα, δηλαδή, που θεωρούνται κρίσιμα σε περίπτωση σεισμού. Πρόκειται για ένα έργο που πιέζουμε εδώ και δεκαετίες να γίνει με χαρακτήρα υποχρεωτικό και οργανωμένα. Σήμερα το έχει αναλάβει το ΤΕΕ και θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είναι ένα δείγμα ότι η δουλειά του μηχανικού είναι και προσφορά στην κοινωνία, στην οποία στεκόμαστε δίπλα στα 100 χρόνια ιστορίας μας και συνεχίζουμε.

Τα τελευταία χρόνια οι μηχανικοί έχουν γίνει περιζήτητοι, έχουν αυξηθεί οι δουλειές. Εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πορεία; Είναι αυτός ένας λόγος που διεκδικείτε μία νέα θητεία στην ηγεσία του ΤΕΕ;

Σήμερα το ΤΕΕ με τα έργα που υλοποιεί βελτιώνει την καθημερινότητα του μηχανικού, ενώ παράλληλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Είναι μια τελείως άλλη εικόνα από όσα ζούσαμε ως επιστήμονες και επαγγελματίες το 2015, όταν οι συνάδελφοί μου με εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά στην προεδρία του ΤΕΕ. Το θετικό αυτό πρόσημο έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας, γιατί είμαστε ο επιστημονικός κλάδος που συνδέεται άμεσα, τόσο με την καθημερινότητα του πολίτη όσο και με την ανάπτυξη, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο.

Στόχος μας είναι όλα αυτά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρώνονται, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα και ο προσεισμικός έλεγχος, να γίνουν. Και αυτά τα έργα θα συμβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της επαγγελματικής ύλης για τους μηχανικούς, στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή το ΕΣΠΑ δεν θα είναι για πάντα εδώ, και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο δρόμος της προκοπής, στον οποίο καταφέραμε, μετά από θυσίες, να επιστρέψουμε, θα παραμείνει ανοιχτός.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός