«Ξέφυγαν» σε υπερβολικό βαθμό τα ενοίκια στην Αθήνα με τις τιμές ακόμη και για τα πιο μικρά διαμερίσματα-γκαρσονιέρες να ξεπερνούν τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ οι εκατοντάδες νέες κατοικίες που χτίζονται αυτή την περίοδο από τα νότια μέχρι τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας και από το Κέντρο μέχρι τα δυτικά απευθύνονται αποκλειστικά σε όλους όσοι μπορούν να διαθέσουν τουλάχιστον 300.000-500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου!
Και ενώ ήδη τα πρώτα καμπανάκια για μια επικείμενη διόρθωση της αγοράς ακινήτων σε ποσοστό τουλάχιστον 10% τους επόμενους μήνες έχουν αρχίσει να ηχούν από τους αναλυτές της αγοράς ακινήτων, οι τιμές συνεχίζουν μήνα με τον μήνα να τραβούν την ανηφόρα.
ΑΠΟΘΕΜΑ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η ραγδαία αύξηση των τιμών που ξεπερνά το 80% στην Αττική από το 2017 μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά από τους ιδιοκτήτες τους, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος ενοικίασης.
Στο κέντρο της Αθήνας, από τα Πετράλωνα μέχρι την Ομόνοια και από την Κυψέλη μέχρι τον Κολωνό, τα προς ενοικίαση ακίνητα είναι ελάχιστα. Στις «μικρές αγγελίες» τα πιο φτηνά διαμερίσματα ξεκινούν ως επί το πλείστον από τα 450-500 ευρώ και φτάνουν τα 600-700 ευρώ. Και πρόκειται για σπίτια μόλις 20-30 έως 50 τετραγωνικών μέτρων, ικανά στην ουσία να κατοικηθούν ως γκαρσονιέρες από μόνο έναν άνθρωπο. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι καν ανακαινισμένα, μετρούν 50-70 χρόνια «ζωής», είναι ισόγεια ή χαμηλών ορόφων, και αν πρόκειται για επιπλωμένα είναι ακόμη ακριβότερα και στην πλειονότητά τους εξοπλισμένα με παλιές συσκευές και έπιπλα. Οι δε ιδιοκτήτες προς δική τους εξασφάλιση ζητούν δυο-τρία ενοίκια μπροστά και επιπλέον ένα ενοίκιο, εφόσον υπάρχει μεσιτική αμοιβή.
Για σπίτια που είναι είτε μεγαλύτερα (π.χ. 80-100 τ.μ.) είτε σε καλύτερη κατάσταση, οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ και πάνω, ακόμη και στις θεωρητικά υποβαθμισμένες περιοχές του Κέντρου. Αυτή τη στιγμή, με βάση τον δείκτη τιμών SPI της πλατφόρμας Spitogatos, το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας είναι σχεδόν όσο το κόστος στα βόρεια προάστια, με 10,36 και 10,94 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Στο Κέντρο δε οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει τον τελευταίο χρόνο κατά 10,4%. Ακριβότερη περιοχή σε ενοίκια είναι τα νότια προάστια με 12,35 ευρώ/τετραγωνικό κατά μέσο όρο, αλλά σε πραγματικές συνθήκες οι τιμές είναι αρκετά πιο υψηλές.
ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ
Σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ ανέφερε ότι με βάση τον δείκτη των τιμών προς το εισόδημα, οι κατοικίες στην Ελλάδα είναι υπερτιμημένες κατά 6%. Με βάση τον αντίστοιχο δείκτη προς τα ενοίκια, η απόκλιση αγγίζει το 29%, ενώ σε πρόσφατη ανάλυση η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται υπερτιμημένες κατά 14%. Με απλά λόγια, στη χώρα μας για να ενοικιάσεις ένα σπίτι πληρώνεις σχεδόν 30% πάνω από τα επίπεδα που επιτρέπει το εισόδημα ενός μισθωτού και αν μας σώζει κάτι είναι ότι στη χώρα μας το ποσοστό ιδιοκατοίκησης παραμένει υψηλό – κοντά στο 73%, παρότι έχει μειωθεί πάνω από 11% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.