Με ασπίδα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που απογειώνουν τις επενδύσεις, την υπερπαραγωγή τουριστικών εσόδων και την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση ως αποτέλεσμα της αύξησης των πραγματικών μισθών, η ελληνική Οικονομία όχι μόνο ανθίσταται -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- στις χαμηλές πτήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οδεύει προς ακόμη μια χρονιά υπερδιπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης έναντι της Ευρωζώνης, με ρυθμούς που θα πλησιάσουν τον παγκόσμιο μέσο όρο (3,1%).
Σε έκθεσή του για την Ελλάδα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι φέτος η Οικονομία θα τρέξει» με ρυθμό 2% -η αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κατέβασε τον πήχυ από το 2,9% στο 2,5%- και με 2,5% το 2025, αυξήσεις που σε κάθε περίπτωση είναι αισθητά υψηλότερες του μέσου όρου των οικονομιών της περιοχής μας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με την αύξηση των πραγματικών μισθών πρόκειται να στηρίξουν την κατανάλωση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος (1,9% προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας), ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προσδοκάται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.
Μικρότερο «καλάθι» από το ΥΠΕΘΟ κρατάει ο ΟΟΣΑ και για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% από το 2,1% που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσει τα έσοδα, σύμφωνα και με την έκθεση, κάτι που -όπως λένε και πηγές του ΥΠΕΘΟ- φαίνεται ήδη από την υπέρβαση των εσόδων κατά 500.000.000 ευρώ στον φόρο των νομικών προσώπων.
Χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις και για το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί από 161% του ΑΕΠ το 2023 σε 151% έως το 2025, με το ΥΠΕΘΟ να έχει θέσει τον πήχυ του χρέους για το 2025 στο 146,3%. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό, και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η δημοσιονομική προσαρμογή λόγω του υψηλού χρέους.