Τον οβελία σε ένα εύρος τιμής 10-12 ευρώ/κιλό θα δει σήμερα ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά. Ταυτόχρονα, θα ακούσει τα προβλήματα των επαγγελματιών που -όπως λένε- είναι αναγκασμένοι να περιορίσουν το δικό τους κέρδος, για να συγκρατήσουν την τιμή των αμνοεριφίων μαζί με την πελατεία τους. «Είμαστε αναγκασμένοι να κρατήσουμε την τιμή σε αυτό το επίπεδο, γιατί απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό. Είμαστε μια λαϊκή αγορά, οφείλουμε να είμαστε κάτω από τις τιμές των συνοικιακών κρεοπωλείων, αποτελούμε την εναλλακτική λύση», δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης.
Στα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, πάντως, η τιμή του οβελία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα και με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το αρνί πωλείται από 13,05 έως 16,90 €/κιλό και το κατσίκι 13,48-18,70 €/κιλό.
Η «ΛΥΠΗΤΕΡΗ»
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3%-19,3% σε
σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Για παράδειγμα, ο οβελίας πωλείται με διαφορετικό αντίτιμο στη Βαρβάκειο Αγορά, στην Αγορά του Ρέντη, στο «Καλάθι του Πάσχα» των σουπερμάρκετ και τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Από την τιμοληψία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ προκύπτουν οι παρακάτω διαφορές ανά σημείο πώλησης: Βαρβάκειος, αρνί 9,99-11,99 €/κιλό, κατσίκι 11,99-13,99 €/κιλό – σουπερμάρκετ, αρνί 8,90-10,99, κατσίκι 9,90-11,90 – συνοικιακά κρεοπωλεία, αρνί 13,05-16,90, κατσίκι 13,48-18,70.
Μεγάλη ζημιά στον οικογενειακό εορταστικό προϋπολογισμό θα κάνουν και άλλα προϊόντα, κυρίως το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά. Από τη σύγκριση τιμών του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ προκύπτουν ανατιμήσεις που σπάνε κάθε ρεκόρ:
– Ελαιόλαδο, αύξηση 45,2% (από 6,77 €/lt το 2023 στα 9,83 €/lt το 2024).
– Μήλα, αύξηση 30,4% (από 1,12 €/kg το 2023 στο 1,46 €/kg το 2024).
– Ντομάτες, αύξηση 30,3% (από 1,42 €/kg το 2023 στα 1,85 €/kg το 2024).
– Πορτοκάλια, αύξηση 27,8% (από 0,72 €/kg το 2023 στα 0,92 €/kg το 2024).
– Κρεμμύδια, αύξηση 22,7% (από 0,97 €/kg το 2023 στο 1,17 €/kg το 2024).
– Πατάτες, αύξηση 18,6% (από 0,97 €/kg το 2023 στο 1,15 €/kg το 2024).
ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ
Ο καταναλωτής, δύο ημέρες πριν από το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού, βρίσκεται σε συμπληγάδες. Από τη μία, οι διαφορές στις τιμές του οβελία από σημείο πώλησης σε σημείο πώλησης. Από την άλλη, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στους επαγγελματίες. Με την τιμή παραγωγού να αγγίζει τα 10 ευρώ, οι κρεοπώλες ισχυρίζονται ότι αγοράζουν στη χονδρική τα αμνοερίφια το λιγότερο προς 11 ευρώ το κιλό και «δείχνουν με το δάχτυλο» τα σουπερμάρκετ και τις υπαίθριες αγορές (Βαρβάκειο και Ρέντη) για τις χαμηλές τιμές, αφήνοντας υπονοούμενα για την ποιότητα των προϊόντων και για ελληνοποιήσεις κρεάτων.
Για τις αγορές του Πάσχα ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγίες για τον καταναλωτή:
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της ΕΕ έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της εκάστοτε χώρας και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ), τα οποία εφαρμόζονται σε αυτή.
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα «καστανό» και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.