Γύρισαν την πλάτη στις ρυθμίσεις

Ούτε 3% των 232.000 οφειλετών του Δημοσίου δεν υπέβαλε αίτηση για αναβίωσή τους - Σήμερα λήγει η προθεσμία - Σκέψεις παράτασης
16:04 - 29 Απριλίου 2024

Αναιμικό παραμένει το ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους για να ενταχθούν ξανά σε προγράμματα αποπληρωμής χρεών, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τις ρυθμίσεις που έχουν χαθεί και μόλις το 3% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση, με αποτέλεσμα πάνω στο τραπέζι να υπάρχει και το σενάριο της παράτασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε σύνολο 232.000 ρυθμίσεων που βρίσκονται σε μία «γκρίζα ζώνη» και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «κόκκινες», μόλις 7.500 έχουν «ξαναζωντανέψει», με τους περισσότερους φορολογούμενους να έχουν γυρίσει την πλάτη, αδυνατώντας να πληρώσουν όλο το ποσό από τις εκπρόθεσμες δόσεις, που είναι προϋπόθεση για την αναβίωση.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Σήμερα το βράδυ πάντως κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, λόγω εσφαλμένης συνεννόησης με την εφορία, καθώς χιλιάδες ήταν αυτοί που διέκοψαν και μετά συνέχισαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις, μη γνωρίζοντας ότι έχουν τεθεί εκτός ρύθμισης. Οι τελευταίοι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό, προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση, καθώς η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας. Για να γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι οι φορολογούμενοι, μπορούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να ενημερωθούν για:

  1. Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  2. Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  3. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επιβάλλεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα, ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24-48 δόσεις, 36-72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ.). Πάντως, με τις νέες παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους, εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024. Επίσης, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΧΡΕΗ

Τα στοιχεία με βάση τη γενική εικόνα δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των φορολογούμενων στα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών, αφού από το συνολικό εισπράξιμο «κόκκινο» χρέος προς την εφορία ύψους 81 δισ. ευρώ μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ ή το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση. Το υψηλότερο ποσοστό, που φθάνει το 23,8% των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών, εντοπίζεται στο εύρος οφειλών μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, ενώ για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% φυσικών και νομικών προσώπων. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ στα νομικά πρόσωπα το υψηλότερο ποσοστό (30%) καταγράφεται σε οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης διαπιστώνονται σε ποσά οφειλής κάτω των 500 ευρώ και σε ποσά οφειλής άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.