Ακριβότερο κατά 6% το πασχαλινό τραπέζι

Με κόστος 355,88 € τα προϊόντα για 6-8 άτομα το Μεγάλο Σάββατο και τη Λαμπρή (από 334,5 € πέρυσι)
20:29 - 24 Απριλίου 2024

Στο «Καλάθι του Πάσχα», η εφαρμογή του οποίου στα ράφια σουπερμάρκετ ξεκινά σήμερα, εναποθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης τις ελπίδες για συγκράτηση τιμών στα προϊόντα που θα απαρτίσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι, για τα οποία ο Κώστας Σκρέκας επαναλαμβάνει ότι θα διατηρηθούν στο επίπεδο των 10 ευρώ/κιλό, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

«Θα συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, θα δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά, και όχι μόνο βεβαίως, να μπορέσουν να προμηθευτούν τα βασικά για το πασχαλινό τραπέζι σε πολύ χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, προσθέτοντας πως «η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του “καλαθιού”. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων, διορθώνοντας αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του εμπορίου, έτσι ώστε πραγματικά να δούμε σιγά σιγά, όπως και το βλέπουμε, τις τιμές να αποκλιμακώνονται και τον πληθωρισμό να πέφτει. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα, αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις».

ΤΙΜΟΛΗΨΙΑ

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών διαφωνεί. Χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τιμοληψίας του επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Α»: Το φετινό τραπέζι του Πάσχα θα είναι ακριβότερο κατά 6%, με τις ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα του να φτάνουν το 10%. Φέτος θα κοστίσει 355,88 €, όταν το Πάσχα του 2023 με τα ίδια χαρακτηριστικά κόστισε 334,50 €. Αναλυτικά, υπολογίζοντας το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου και το κυριακάτικο γεύμα 6-8 ατόμων, τα στελέχη του ΙΝΚΑ διαπιστώνουν ότι θα χρειαστούν: Αρνί 10 κιλά × 14 €/κιλό = 140 € – Κοκορέτσι 1,5 κιλό = 21 € – Μαρούλια 2 × 0,70 €/τεμ. = 1,4 € – Κρεμμύδια φρέσκα 2 κιλά × 0,70 €/κιλό = 1,4 € – Άνηθος 1 × 0,60 = 0,6 € – Ντομάτες 1 κιλό × 2,5 €/κιλό = 2,50 € – Αγγούρια 2 × 0,70/τεμ. = 1,40 – Τζατζίκι 1 κιλό × 3,5 ευρώ το γιαούρτι + 0,70 αγγούρι (τεμ.) = 4,20 € – Μαγειρίτσα (1/2 κιλό συκώτι 7 €/κιλό + ζαρζαβατικά) = 11 € – Τυρί φέτα 1/2 κιλό × 14 το κιλό = 7 € – Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (17,90 €/κιλό) = 8,95 € – Ψωμί 1 κιλό = 2,40 € – Αυγά κόκκινα (βαμμένα στο σπίτι) 20 × 0,60 = 12 € + βαφές (1,60 × 2 € = 3,20 €) =15,20 € – Κάρβουνα 20 κιλά × 1,5 €/κιλό = 30 € – Κουλούρια σπίτι (1 κιλό αλεύρι 1,75 € + βούτυρο γάλακτος 600 γραμμάρια = 10,45 € + βανίλιες 0,90 + 5 αυγά ×
0,60 € = 3 €) =16,10 € – Τσουρέκι 1 κιλό = 19 € – Κρασί χύμα 1,5 κιλό × 4,5 €/κιλό = 6,75 € – Μπίρες 10 (330 ml) × 2,20 €/τμχ. = 22 € – Αναψυκτικά 6 × 330 ml = 4,98 € – Φρούτα διάφορα (μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, μπανάνες) = 6 € – Γλυκά διάφορα = 16 € – Διάφορα «απρόβλεπτα», όπως ρεύμα, λάδι, ξύδι, λεμόνια = 18 €.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Τα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί, σε σχέση με πέρυσι, δεν θα είναι ο οβελίας και γενικότερα ό,τι αφορά το κρέας, για τα οποία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών δεσμεύεται ότι θα συγκρατήσει τις τιμές, αλλά τα συνοδευτικά, φρούτα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, για τα οποία και η ΕΛΣΤΑΤ έχει διαπιστώσει «γενναίες» ανατιμήσεις. Έτσι, σε σχέση με το περσινό τραπέζι 6-8 ατόμων θα κοστίσουν περισσότερο τα φρούτα, 6 € από 4 € πέρσι, τα γλυκά, 16 € από

14 €, οι μπίρες και το κρασί, 28,5 € από 23 €, τα αναψυκτικά, 4,98 € από 4,20 €.