Θετική έκπληξη με την αναβάθμιση προοπτικών από Standard and Poor’s

18:13 - 22 Απριλίου 2024

Νερό στον μύλο της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης βάζει η Standard and Poor’s, προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», διατηρώντας ωστόσο τη βαθμολογία «ΒΒΒ-» για το αξιόχρεο της χώρας. Πρόκειται για μία κίνηση-έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο, καθώς -παρά τα ρίσκα και τους κινδύνους που συνδέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις- πήγε ένα βήμα παρακάτω την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, προτρέποντας τους επενδυτές να πράξουν και αυτοί το ίδιο.

Η S&P είναι η πρώτη από τους μεγάλους οίκους που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει δυο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Στην αξιολόγησή της επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ευρεία ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει μακροχρόνιες αδυναμίες. Παρά την τρωτότητα που εμφανίζουν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Ο οίκος προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά ένα μέσο 2,4% την περίοδο 2024-2027, αντανακλώντας την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη βελτιωμένη κατάσταση των νοικοκυριών και των τραπεζών, αλλά και το ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη 22% μικρότερη από ότι πριν από την κρίση χρέους.

Την ίδια στιγμή, το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά, εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Η S&P θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω, για να προσεγγίσει το χρέος χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να το πετύχουν με έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πλήρους ανάπτυξης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο.

Στον αντίποδα, η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, εάν οι εξωγενείς ανισορροπίες, όπως το αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά πέραν των προβλέψεων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν οι γεωπολιτικές και εξωγενείς πιέσεις πλήξουν τη χώρα ισχυρότερα των εκτιμήσεων. Όπως και άλλες μικρές και ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις μεταβολές της παγκόσμιας οικονομίας και τα γεωπολιτικά ρίσκα, τονίζει ο οίκος. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και μια αιφνίδια νέα εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική του ελληνικού αξιόχρεου