«Πόθεν έσχες» για όσους αμφισβητούν τα φορο-τεκμήρια!

18:53 - 19 Απριλίου 2024

Από αναλυτικό «πόθεν έσχες» με εξαντλητική ακτινογραφία όλων των εισοδημάτων, της περιουσίας και του τρόπου ζωής των ιδίων και της οικογένειάς τους θα περνούν όσοι από τους 740.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ζητώντας έλεγχο από την εφορία. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποκαλύψουν τα πάντα στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αφού μάλιστα έχουν προπληρώσει τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους/τις συζύγους τους, τα μέρη συμφώνου συμβίωσης ακόμη και για τα παιδιά και τα άλλα προστατευόμενα μέλη. Από τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, έως μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, έργα τέχνης, οχήματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά και το παραμικρό έξοδο για φως – νερό – τηλέφωνο κ.λπ., τα πάντα θα πρέπει να βγουν στο φως μέσω αναλυτικού ερωτηματολογίου σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που θα είναι έτοιμη έως τα μέσα Μαΐου. Αν δεν το κάνουν, χάνουν το δικαίωμα αμφισβήτησης.

ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν 15 διαφορετικούς πίνακες. Συγκεκριμένα καλούνται να συμπληρώσουν στοιχεία αναφορικά με:

  1. Τραπεζικούς λογαριασμούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το έτος που αφορά το αίτημα ελέγχου. Περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος. Ζητούνται λεπτομέρειες για τον τύπο του λογαριασμού, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τη χώρα, τον αριθμό λογαριασμού, τους δικαιούχους, το υπόλοιπο έναρξης και το υπόλοιπο λήξης.
  2. Στοιχεία επενδύσεων/συμμετοχών και λοιπών χρεογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζητούνται στοιχεία από το είδος της επένδυσης (μετοχές, μερίδια, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), το ύψος του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ο τρόπος απόκτησης (αγορά, κληρονομιά, δωρεά), το έτος απόκτησης κ.ά.
  3. Μίσθωση θυρίδων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται η θυρίδα, τη χώρα, τους δικαιούχους και συνδικαιούχους.
  4. Κινητά αξίας. Έργα τέχνης, συλλογές, τιμαλφή και λοιπά στοιχεία κατά το φορολογικό έτος που αφορά το αίτημα ελέγχου πρέπει να αποτυπωθούν αναλυτικά με περιγραφή, έτος κτήσης, τρόπο απόκτησης, αξία αγοράς και στοιχεία ιδιοκτήτη.
  5. Μεταφορικά μέσα. Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, πλωτά και εναέρια μέσω σκανάρονται με αριθμό κυκλοφορίας, έτος, αξία και τρόπο κτήσης, με την εφορία να ζητά μέχρι και το λιμάνι νοηλόγησης.
  6. Μετρητά. Όσα διέθετε ο φορολογούμενος αλλά και η οικογένειά του ανά νόμισμα, στην αρχή και το τέλος της χρονιάς.
  7. Κρυπτονομίσματα. Σε ειδικό πίνακα θα πρέπει να καταγραφούν και τα κρυπτονομίσματα με προσδιορισμό του δικαιούχου και την αξία τους στην αρχή και τη λήξη του έτους.
  8. Ακίνητα. Για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα είτε για εξοχική, θα πρέπει να αναγραφεί το είδος της κατοικίας, η χρήση της, η διεύθυνση, ο αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και η ετήσια δαπάνη για ρεύμα και νερό.
  9. Τηλέφωνα. Όλες οι δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με το είδος των λογαριασμών, το πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, το ονοματεπώνυμο χρήστη, τον αριθμό σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, τον πάροχο και τα ετήσια έξοδα.
  10. Κάρτες. Χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες, του φορολογούμενου και των μελών της οικογένειάς του, πρέπει να δηλωθούν μαζί με το ετήσιο ποσό συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν.
  11. Ασφάλιση οχημάτων. Ειδικός πίνακας για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων και δικύκλων με αριθμό κυκλοφορίας, επωνυμία ασφαλιστικής, διάρκεια ασφάλισης και ετήσια ασφάλιστρα.
  12. Ασφαλιστικά προγράμματα. Όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα, ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων κ.λπ., για όλα τα μέλη της οικογένειας.
  13. Ασφάλιση ακινήτων. Συμβόλαια ασφάλισης ακινήτων με αναλυτική καταγραφή του είδους ασφάλισης, την επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας, τη διάρκεια, τη διεύθυνση του ακινήτου και την αξία των ασφαλίστρων.
  14. Δίδακτρα, φροντιστήρια, διατροφή. Αναγράφονται τα συνολικά ποσά ετήσιων δαπανών για δίδακτρα σε σχολεία κάθε μορφής εκπαίδευσης εντός κι εκτός Ελλάδας, για φροντιστήρια κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαμονής και διαβίωσης και του ποσού των πρόσθετων αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές όπως εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή και αθλοπαιδιές.
  15. Ταξίδια. Στον τελευταίο πίνακα ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με προορισμό, διάρκεια σε ημέρες, στοιχεία καταλύματος, έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Οι αυστηροί έλεγχοι, που εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως αντικίνητρο αμφισβήτησης του καταλογιζόμενου φόρου, μπορεί να επεκταθούν σε βάθος πενταετίας.