Οι αγιατολάχ προκαλούν πάλι σοκ στις αγορές

Εφιαλτικά σενάρια για άνοδο του πετρελαίου στα 100-110 δολάρια/βαρέλι και νέο γύρο ακρίβειας
20:01 - 15 Απριλίου 2024

Σε εφιάλτη για τις αγορές, με αιχμή τις επιπτώσεις στις ήδη αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξελίσσεται το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Όλος ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, με τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και τις κεφαλαιαγορές να ανοίγουν σήμερα έμπλεες ανησυχιών ως συνέχεια της πολύ μεγάλης αναταραχής που επικράτησε ήδη από την Παρασκευή λόγω των δημοσιευμάτων που είχαν προηγηθεί.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ

Μια λεπτή γραμμή, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί ή θα κλιμακωθεί η κρίση, έχει απομείνει πια να χωρίζει την ανησυχία από τον πανικό, καθώς στη φλεγόμενη ήδη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής κινδυνεύουν να «καούν» πολλοί σημαντικοί επιχειρηματικοί κλάδοι, από την ενέργεια και τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές μέχρι το εμπόριο και τον τουρισμό.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διεθνή τιμή του πετρελαίου brent, το οποίο ήδη έχει ανέβει από τα 71 στα 90-92 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως, η άνοδος αυτή που έχει οδηγήσει στη χώρα μας την τιμή της βενζίνης ακόμη και πάνω από 2 ευρώ δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην αναμενόμενη έκρηξη τιμών που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εκτεταμένη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, δύο χωρών που αποτελούν η μεν πρώτη παραγωγό φυσικού αερίου και η δεύτερη πανίσχυρο παίκτη στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Με τον φόβο για γενίκευσης, ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για τον κίνδυνο να δούμε το πετρέλαιο να ανεβαίνει σύντομα πάνω από τα 100-110 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας αλυσιδωτές οικονομικές αντιδράσεις, με αφετηρία την ακρίβεια στις μετακινήσεις, στις μεταφορές και την ενέργεια καταλήγοντας σε πληθωριστικό «σοκ», σε μια περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες προσδοκούν σε αποκλιμάκωσή τους, για να μειώσουν τα επιτόκια και να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

ΜΕΤΟΧΕΣ

Αν την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Αθήνας και οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές πήραν μια πρώτη γεύση για την ισχύ των ρευστοποιήσεων καταγράφοντας βαριές απώλειες μόνο στο άκουσμα μιας πιθανής ανάφλεξης, από σήμερα θα μάθουμε πώς αποτιμούν οι επενδυτές τις επιπτώσεις. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν είναι θετικές, τουλάχιστον για το ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ευρεία ανατιμολόγηση ρίσκου.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Ο χρυσός (και δευτερευόντως το ασήμι που έχει εκτιναχτεί στα 28 δολάρια/ουγγιά) επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους κρίσεων και όσοι σκέφτονται «πίσω από τις γραμμές» βρήκαν στο χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ τον λόγο του ξέφρενου καλπασμού του σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του έχει ανέβει το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 34%, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέο υψηλό (2.448 δολάρια/ουγγιά), με μεγάλους επενδυτικούς οίκους να ανεβάζουν τον πήχυ στα 2.700 (Goldman Sachs), στα 3.000 (Bank of America) ή ακόμη και στα 4.000 δολάρια (UBS)!