Οι κλάδοι που έφεραν δουλειές το 2023

Γεωργία, μεταποίηση, κατασκευές, Υγεία και μεταφορές-αποθήκευση
19:14 - 10 Απριλίου 2024

Πέντε κλάδοι οδήγησαν πέρυσι στην αύξηση της απασχόλησης σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιορίζεται η «δεξαμενή» υποψήφιων εργαζομένων σε αυτούς για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα κρίνεται απαραίτητη η «μεταναστευτική εισροή» σε αυτούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συστήνει παράλληλα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας το δημογραφικό πρόβλημα και τους κινδύνους που φέρνει στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με βάση την έκθεση, η αύξηση της απασχόλησης προήλθε κυρίως από την ενίσχυση του αριθμού των απασχολουμένων σε γεωργία (4,2%), μεταποίηση (1%), κατασκευές (11,6%), δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (7,5%), μεταφορά και αποθήκευση (9,9%), καθώς και στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (13,6%).

Αντίθετα, μεγάλη μείωση των απασχολουμένων παρατηρήθηκε στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αντιστρέφοντας τη θετική εικόνα που είχε σημειωθεί το 2022 και συντελώντας στην πτώση του μεριδίου του κλάδου αυτού στη συνολική απασχόληση, ενώ -αναλύοντας την απασχόληση ανά φύλο- η αύξηση της απασχόλησης το 2023 ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες έναντι των ανδρών (2,7% και 0,2% αντίστοιχα).

Η έκθεση σημειώνει ότι η αύξηση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών και ιδίως των νέων στο εργατικό δυναμικό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα η έκθεση παρατηρεί ότι η συνεχής αύξηση της απασχόλησης και η μείωση του ποσοστού ανεργίας έχουν περιορίσει σημαντικά τη δεξαμενή του διαθέσιμου προς πρόσληψη προσωπικού από τις επιχειρήσεις. Όπως σημειώνεται, για να καλυφθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας, είναι σημαντική η ενσωμάτωση μεταναστών καθώς και η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών.

Παράλληλα, η αύξηση του μισθολογικού κόστους καθιστά επιτακτική την ανάγκη μείωσης ή επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, κρίσιμος παράγοντας είναι και η αναστροφή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) και η προσέλκυση, μέσω κινήτρων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.