Πικρή σοκολάτα το φθινόπωρο

Ξεπέρασε και τα 10.000 δολάρια ανά τόνο το κακάο - Υπάρχουν (φθηνά) αποθέματα για το Πάσχα και μετά… ελλείψεις
18:56 - 28 Μαρτίου 2024

Σαν κόκκοι χρυσού, οι σπόροι του κακάο ανεβάζουν καθημερινά την αξία τους στο «χρηματιστήριο» των προϊόντων διατροφής, επηρεάζοντας δραματικά το κόστος παραγωγής για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τη σοκολάτα σε μια περίοδο αυξημένης κατανάλωσης, λόγω του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα, αλλά και ενόψει του καλοκαιριού, όταν αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση παγωτού.

«ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ»

Οι τιμές των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών -και όχι μόνο αυτών- στα ζαχαροπλαστεία αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν και να πλησιάσουν ακόμη και τα 30 ευρώ/τεμάχιο. Πάντως, μέσω της «Α», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλύκος, εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν θα είναι εμφανές μέχρι το Πάσχα, καθώς «θα δουλέψουμε με αποθέματα πρώτης ύλης», όπως λέει χαρακτηριστικά. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι από το φθινόπωρο «θα εξαφανιστεί το κακάο και η σοκολάτα από τα ράφια», ενώ διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι σημαντικές αυξήσεις τιμών που καταγράφονται σήμερα θα περάσουν στη λιανική τους επόμενους έξι μήνες, καθιστώντας τη σοκολάτα «προϊόν πολυτελείας» και ωθώντας τις βιομηχανίες σε μείωση τόσο των ποσοτήτων κακάο που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή όσο και των συσκευασιών των προϊόντων τους. Η άνοδος στα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης κακάο είναι πρωτοφανής φέτος. Τις τελευταίες ώρες εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από τα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μια άνοδος που έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο άλμα σχεδόν κατά 50%, που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Στα τέλη Δεκεμβρίου η τιμή του κακάο δεν ξεπερνούσε τις 4.000 δολάρια/μετρικό τόνο, ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2024 η άνοδος στην τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης απέκτησε υπερβολικά χαρακτηριστικά λόγω και της εμπλοκής hedge funds στο κερδοσκοπικό παιχνίδι, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιάσουν την αξία τους σε λίγες εβδομάδες.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η άνοδος των τιμών του κακάο αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην περιορισμένη παραγωγή λόγω μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο, αντιμετωπίζει υψηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να παρατείνουν την έλλειψη βροχοπτώσεων, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στο μέγεθος και την ποιότητα του καρπού. Στην Γκάνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό κακάο, οι κακές συγκομιδές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε καλλιέργειες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το κλιματικό φαινόμενο El Nino, το οποίο προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες. Και από την Αφρική, ενόψει Πάσχα και υψηλής ζήτησης λόγω σοκολατένιων αυγών και άλλων ειδών, το πρόβλημα θεωρείται βέβαιο ότι θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας. Πέρσι, ένα μεσαίο σοκολατένιο αυγό κόστιζε από 17 έως 25 ευρώ – φέτος, όπως προβλέπουν οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, θα αγγίξει σίγουρα και ίσως ξεπεράσει τα 28 ευρώ. Αλλά και μετά το Πάσχα το πρόβλημα θα παραμείνει και θα αποτυπωθεί στην αγαπημένη μικρών και μεγάλων, τη σοκολάτα. Ήδη, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο η διατροφική κατηγορία καφές – κακάο – τσάι κατέγραφε αυξήσεις 4% σε ετήσια βάση. Σήμερα πωλούνται στα σουπερμάρκετ: το κακάο σε σκόνη από 10 έως 14 €/κιλό, οι σοκολάτες (μπάρες) υγείας (με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο) 15,8 €/κιλό και οι σοκολάτες γάλακτος 15 €/κιλό.