Προς τα τέλη Μαΐου ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για τη σύστασή του. Στον οργανισμό θα απασχοληθούν 102 εργαζόμενοι, παράλληλα με την έναρξη επενδύσεων των αποθεματικών του Ταμείου, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις οδηγίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι μέσω του ατομικού «κουμπαρά» θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής χαρτοφυλακίων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, με στόχο την καλύτερη δυνατή επικουρική σύνταξη. Ήδη στο Ταμείο έχουν ασφαλιστεί πάνω από 400.000 εργαζόμενοι, και τα κεφάλαια που έχει προσεγγίζουν τα 120.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, για την επίτευξη των σκοπών του το ΤΕΚΑ διασφαλίζει την ακεραιότητα των συντάξεων προς όφελος των ασφαλισμένων και των δικαιούχων παροχών και ιδίως:
– Εφαρμόζει τις διεθνείς καλές πρακτικές για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και διατηρεί αυξημένες απαιτήσεις διακυβέρνησης και διαφάνειας.
– Προβαίνει στις βέλτιστες δυνατές επενδύσεις με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων και των δικαιούχων παροχών και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
– Επιδιώκει τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα του Ταμείου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και κίνδυνο.
– Διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του Ταμείου με γνώμονα τις αρχές της χρηστής και της συνετής διαχείρισης.
– Χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και τεχνολογίας για την αποτελεσματική του λειτουργία και επικοινωνία με τους πολίτες.
– Ενσωματώνει και διατηρεί συνεχώς επικαιροποιημένες τις διαδικασίες και πρακτικές εσωτερικής λειτουργίας και τα ειδικά περιγράμματα εργασίας.
Οι υπηρεσίες του διαρθρώνονται από διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων: Αναλογιστική Υπηρεσία, Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων και Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου κ.ά. Η Αναλογιστική Υπηρεσία έχει ως επιχειρησιακό στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναλογιστικών θεμάτων του Ταμείου και οι αρμοδιότητές της είναι οι εξής:
– Η τακτική, σε ετήσια βάση, και η έκτακτη, όταν οι συνθήκες το απαιτούν ή κατόπιν αίτησης από το διοικητικό συμβούλιο, σύνταξη των αναλογιστικών μελετών του Ταμείου και η υποβολή τους στο ΔΣ για την υποβοήθησή του στην άσκηση της πολιτικής του.
– Η διαμόρφωση της τεχνικής βάσης υπολογισμού των συντάξεων.
– Ο υπολογισμός των τεχνικών προβλέψεων και η υποβολή τους προς έγκριση στο ΔΣ.
– Η αξιολόγηση και διασφάλιση της καταλληλότητας των μεθόδων και των υποκειμένων υποδειγμάτων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, καθώς και των παραδοχών που γίνονται για τον σκοπό αυτό.
– Η αξιολόγηση της επάρκειας και της ποιότητας των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων.
Αξιοσημείωτη είναι η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων, τμήμα που έχει ως επιχειρησιακό στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που συναρτώνται με τις δραστηριότητες του Ταμείου.