Ρύθμιση-φρένο στη Χρυσή Βίζα

15:27 - 22 Μαρτίου 2024
Κεντρική εκδήλωση από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων "Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον", στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υψηλά όρια επένδυσης με πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, κίνητρα για τα διατηρητέα και μπλόκα στη βραχυχρόνια μίσθωση και την αλλαγή χρήσης προβλέπει το νέο καθεστώς για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας από τις 31 Μαρτίου 2024 για την εκτόνωση της στεγαστικής κρίσης.

Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση-φρένο, το ακίνητο που θα αγοράσει ένας επενδυτής θα πρέπει να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ., η αξία να μην είναι κάτω από 800.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ για την υπόλοιπη χώρα το όριο ανεβαίνει στις 400.000 ευρώ από 250.000 ευρώ σήμερα. Επίσης, η επένδυση αφορά ένα μόνο ακίνητο επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. και όχι περισσότερα μικρότερης αξίας, δηλαδή δεν θα μπορεί κανείς να πιάσει το όριο με περισσότερες αγορές οι οποίες σωρευτικά θα φτάνουν την αξία της επένδυσης. Ωστόσο επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση, παραδείγματος χάρη βιομηχανικά και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

Με την ίδια διάταξη απαγορεύεται στους επενδυτές της Χρυσής Βίζας η εκμίσθωση των ακινήτων για Airbnb, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να κλείνει αυτό το «παράθυρο», ενώ οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια), εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο, τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής. Επίσης, αποκλείεται η χρήση αυτών των ακινήτων ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης.

Εκτός από την αγορά ακινήτων, οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κ.λπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά, πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10% ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο, πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.