Περίπου 4.500.000 Ευρωπαίοι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών (γνωστοί ως gig workers), αλλά θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι, εφεξής θα λογίζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι και άρα θα αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό, θα λαμβάνουν επιδόματα και θα ασφαλίζονται. Την απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, με την ελληνική πλευρά να παίζει καταλυτικό ρόλο στην έγκριση της σχετικής οδηγίας, κόντρα μάλιστα σε Γαλλία και Γερμανία!
Η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε καταλήξει εδώ και λίγο καιρό, σε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο, για το σχέδιο οδηγίας. Αυτή συγκέντρωνε τη στήριξη πολλών κρατών, όχι όμως και της Γαλλίας. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ουμβέρτος Χάιλ, συμφωνούσε με την οδηγία, αλλά υπό την πίεση των Ελεύθερων Δημοκρατών (με τους οποίους συγκυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες), άλλαξε τη στάση του. Έτσι διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών ικανό να μπλοκάρει την απόφαση: Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία και Ελλάδα, που αρχικά διαφωνούσε. Τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο το θέμα είχε συζητηθεί, αλλά δεν ήταν εφικτό να ληφθεί απόφαση. Ορατός ήταν ο κίνδυνος το θέμα να παραπεμφθεί για μετά τις ευρωεκλογές.
Στη διάρκεια, όμως, του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έλαβε τον λόγο και δήλωσε ότι «αν και διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, στο πνεύμα αναζήτησης συμβιβασμού θα στηρίξουμε την οδηγία». Ακολούθησε ένα θερμό χειροκρότημα (!) στην αίθουσα κι ένα πολύ ζεστό «σε ευχαριστώ πολύ, Δόμνα», από τον Βέλγο υπουργό Πιέρ Ιβ Ντερμάν.
Η οδηγία θα υιοθετηθεί επισήμως πριν τις ευρωεκλογές και θα πρέπει εντός διετίας να ενσωματωθεί στο δίκαιο των κρατών-μελών. Εισάγει το τεκμήριο της απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες πλατφορμών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενοι.