– Μέχρι σήμερα, όπως λένε στελέχη της σιδηροδρομικής αγοράς, δεν έχει δοθεί σε κανένα από τα θύματα των Τεμπών (συγγενείς νεκρών ή τραυματίες) οριστική, τελική αποζημίωση αλλά μόνο προκαταβολές από τη Hellenic Train. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1371/2007 ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την «αντικειμενική» ευθύνη σε περίπτωση θανάτων / τραυματισμών επιβατών, ξεκάθαρα. Και η αντικειμενική ευθύνη που ορίζει είναι στη σιδηροδρομική επιχείρηση, δηλαδή τη Hellenic Train, είτε φταίει πραγματικά είτε δεν φταίει. Και τι άλλο λέει ο κανονισμός; Ότι για τον λόγο αυτό, τον αντικειμενικό, οφείλει να αποζημιώνει. Πώς;
– Πάλι με αναλυτικό τρόπο, περιγράφει ακόμη και το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δοθεί από τη Hellenic Train, ανεξαρτήτως της διαδικασίας αστικής ευθύνης που με δικαστικό τρόπο έχουν δικαίωμα να ζητήσουν. Πέραν των συγγενών των θυμάτων, εδώ έχουμε τραυματίες, που κανείς δεν νοιάζεται για τις θεραπείες τους, που κοστίζουν πολύ, και οι άνθρωποι αυτοί με υπερηφάνεια αντιμετωπίζουν τα τραύματά τους χωρίς να ζητάνε τίποτα. Κι όμως, κάποιοι γνωρίζουν ότι πρέπει να αποζημιώσουν, και μάλιστα αδρά, και σφυρίζουν αδιάφορα. Οι οικογένειες των θυμάτων οφείλουν να αποζημιωθούν για τη βλάβη που υπέστησαν, όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, το ίδιο και οι τραυματίες για τη βλάβη που υπέστησαν και για τις νοσηλείες τους. Όπως αναφέρεται στις εισαγωγικές σκέψεις του κανονισμού: «Είναι σκόπιμο να ανακουφίζονται τα θύματα ατυχήματος και τα συντηρούμενα από αυτά άτομα από βραχυπρόθεσμες οικονομικές μέριμνες κατά το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το ατύχημα».
– Δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο αυτά που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο τερέν της Τράπεζας Πειραιώς, αφού η συμμετοχή όλων των μεγάλων ονομάτων καταδεικνύει δύο πράγματα. Το ένα, ότι οι ξένοι εμπιστεύονται (πλέον) και αγοράζουν χωρίς φόβο… Ελλάδα και, το άλλο, ότι αντιμετωπίζουν την Τράπεζα Πειραιώς ως κανονικό success story. Από τα νούμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο Μεγάλου κατάφερε να γυρίσει οριστικά σελίδα και από παράδειγμα προς αποφυγή να μετατρέψει την τράπεζα σε παράδειγμα προς μίμηση. Και επειδή έχω μάθει να αποδίδω δικαιοσύνη, οφείλω να παραδεχθώ πως αυτά που βιώνουμε εσχάτως στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν και το επιστέγασμα μιας σοβαρής διαχείρισης που έγινε από την κεντρική κυβέρνηση. Μάλιστα, σε όλα αυτά θετικό ρόλο έχει παίξει και ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου, Άλεξ Πατέλης, ένα πρόσωπο που έχει δουλέψει σκληρά και μεθοδικά για αυτό που βλέπουμε. Στα των ξένων, τώρα που μπήκαν στην Πειραιώς, παραθέτω κάποια δυνατά ονόματα: Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Goldman Sachs, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine Investment, Millenium, Marshal Wace.
! Ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, πιστώνεται μία ακόμη επιτυχή αποεπένδυση του Ταμείου, που θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο 1,35 δισ. ευρώ. Η επιτυχής πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς φέρνει χαμόγελα χαράς και ανακούφισης στην κυβέρνηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος και πάνω από όλους στον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Ο οποίος προβλέπω να στήνει τρικούβερτο γλέντι για τα φετινά εξηκοστά πέμπτα γενέθλιά του στις 9 Μαρτίου.