Ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα, με αξία που ξεπερνά το 1,15 δισεκατομμύριο ευρώ, τα οποία θα φύγουν από την Καλιφόρνια για να φτάσουν σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας, επισφραγίστηκε χθες. Έκπληκτη η μικρή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πληροφορήθηκε πως η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας BETA CAE Systems από το Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης, την οποία το 2020 είχε επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγοράζεται από τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Nasdaq αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems έναντι ενός ποσού που ούτε στις πιο φιλόδοξες φαντασιώσεις τους δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ ότι θα λάβουν οι πέντε μηχανικοί -καθηγητές και φοιτητές- του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν έμπαιναν στον επιχειρηματικό στίβο τη δεκαετία του 1990.
ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΗΚΕΥΣΗ
Ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από το χρυσό deal δικαιολογημένος. Η διαφορά από τις άλλες ηχηρές εξαγορές που είχαν προηγηθεί, όπως αυτή της Chipita από τη Mondelez και της Viva από την JP Morgan, έγκειται στο γεγονός ότι ενώ εκείνες ήταν πασίγνωστες η βορειοελλαδίτικη εταιρεία που εδρεύει φορολογικά εδώ και κάποια χρόνια στη Λουκέρνη της Ελβετίας, αλλά διατηρεί την παραγωγική της βάση στο χωριό του Δήμου Θέρμης απασχολώντας 500 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα.
Όχι, όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι το όνομα και η εξειδικευμένη δουλειά της BETA CAE Systems σε σοφιστικέ συστήματα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ευρέως διαδεδομένα έξω από τα στενά σύνορα της χώρας μας. Η εταιρεία, χωρίς να έχει πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ από δημόσια χρηματοδότηση ή venture capitals, κατάφερε συν τω χρόνω να αποκτήσει παρουσία με 13 θυγατρικές ανά τον κόσμο, από την Ινδία και την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ιαπωνία, πραγματοποιώντας τζίρο που ξεπερνά τα 90.000.000 ευρώ ετησίως.
«Δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ελλάδα. Ό,τι κάναμε από την πρώτη στιγμή απευθυνόταν στο εξωτερικό. Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να φέρουμε αρκετά από αυτά που κάνουμε και στην Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις, δυστυχώς όμως δεν είναι υγιές το κλίμα για κάτι τέτοιο. Αυτά που κάνουμε δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει η χώρα μας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει δευτερογενή τομέα. Κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε καταστρέψει τα πάντα», είχε πει σε συνέντευξή του στο voria.gr ο ένας εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της, ο Παναγιώτης Κουβράκης.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σήμερα η BETA CAE Systems παράγει επεξεργαστές δεδομένων -πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο: αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι και τη NASA. Ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το αποτύπωμα της BETA CAE Systems είναι πολύ ισχυρό, καθώς μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται επιχειρηματικά ονόματα όπως: Honda Motor Company Ltd., General Motors Company, Stellantis, Renault Group και Volvo Cars.