Επιστρέφει η γενιά του brain drain

Επαναπατρίστηκαν ήδη 350.000 από τις 600.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης
18:21 - 7 Μαρτίου 2024

Στην εκτίμηση ότι «οι 350.000 από τις 600.000 από τη γενιά του brain drain έχουν γυρίσει στην Ελλάδα» και παράλληλα πως «οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι υψηλής εξειδίκευσης», προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, επισημαίνοντας ότι «για να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερους νέους, χρειάζεται μια σφαιρική και πολυεπίπεδη προσπάθεια από τη δική μας πλευρά. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες που τους οδήγησαν να πάρουν την απόφαση να φύγουν».

ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του BrainReGain, με θέμα «Επιστροφή στις ρίζες: Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες», έδωσε και το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αναφορικά με την επιστροφή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί: «Μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές. Απλοποιήσαμε το αδειοδοτικό περιβάλλον. Καταστήσαμε την Ελλάδα ελκυστικότερη στις επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σημειώνει τεσσεράμισι χρόνια τώρα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία πλησίασε τα προ κρίσης επίπεδα. Ο μέσος μισθός αυξήθηκε πάνω από 20%. Ακόμη και ο πιο δύσπιστος το δέχεται: Η οικονομία σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το 2019. Και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να είναι η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, υιοθετήσαμε ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Αναφέρομαι στην έκπτωση 50% επί του εισοδήματός τους για τα πρώτα επτά έτη, για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με:

Νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, δεδομένου ότι το 70% των νέων που μετανάστευσαν διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό ή και μεταδιδακτορικό. «Χειρίστηκα το ζήτημα ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την πλευρά της αναβάθμισης της κατάρτισης των εργαζομένων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην κάλυψη θέσεων υψηλής ειδίκευσης μπορεί να συνεισφέρει και η προσέλκυση της γενιάς του brain drain», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον. Επ’ αυτού, μάλιστα, τόνισε ότι αφορά: «την ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που δεν εφαρμόζεται για τα στελέχη, αλλά για να γίνεται σεβαστό το ωράριο των εργαζομένων από κάποιους κακούς εργοδότες. Τις νέες και μεγαλύτερες γονικές άδειες. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να συμφιλιώνεται ευκολότερα η προσωπική και οικογενειακή ζωή. Το “δικαίωμα αποσύνδεσης” στην τηλεργασία, για να μην έχουμε καταγγελίες για burnout! Όλα αυτά είναι μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα».

Την επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη «έξυπνων» επιχειρηματικών ιδεών.

– Τη γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που θα επιτευχθεί με παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία, με τη στήριξη της οικογένειας, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

«ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ»

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε από την πλευρά της ότι «η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι μόνο μια οικονομική ανάγκη, αλλά μια κοινωνική και ηθική υποχρέωση». Μίλησε για τη δική της εμπειρία στο εξωτερικό, όπου έζησε και εργάστηκε επί 12 έτη και εστίασε σε τρεις πυλώνες που είναι βασικοί για την επιστροφή των «ταλέντων» πίσω στη χώρα: μισθός, φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνεις – φορολογικοί συντελεστές. Υπηρεσίες για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, είτε για τα παιδιά είτε και τους μεγαλύτερους. Φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους. Το κράτος έχει θεσπίσει δέσμη φορολογικών κινήτρων, ώστε να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και θα φορολογούνται πλέον για το παγκόσμιο εισόδημά τους στη χώρα μας. Αυτά τα φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματός τους για επτά φορολογικά έτη. Η αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των αναπτυξιακών μας στόχων. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη και με τις πολιτικές μας έχουμε δώσει προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δημιουργούμε μια Ελλάδα που προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές για όλους».